Nemes felajánlás

2023.12.05. 14:00

Félmillióval indul a gyűjtés a Weiner szoborra

Az Ordas Pince Galéria 67 képet felvonultató megnyitóján Takács Lajos (Layota) svéd-magyar üzletember, műgyűjtő mondott megnyitóbeszédet pénteken délután.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Fontosnak tartotta, hogy megemlékezzen dr. Félix Istvánról, akinek a város nagyon sokat köszönhetett. Beszélt a művészet fontosságáról, az emberi civilizációban a legkifinomultabb emberi létezésformáról, am,it minden embernek privilégiuma élvezni. Véleménye szerint Ordas Istvánnál is azt a folyamatot kell megérteni, ahogy az ember eljut Giotto-tól  Kandinszkijig, ahogy egyre befelé haladva a művészet megismerésében, egyre inkább "megmérgeződik" vele az ember. Ezt az érzést kívánta mindenkinek. 

Fotó: LI

Néhány dicsérő szót ejtett arról, hogy Ordas István mint műgyűjtő, galerista, mecénás létrehozta ezt a kiállítóteret, amiben rengeteg munka van. Külön gratulált a gondolatért, azért hogy dolgozik a városért.
Takács Lajos a megnyitón egy nemes gesztust tett, és megkérte Ordas Istvánt, hogy nyisson egy bankszámlát, amire ő maga ötszázezer forintot utal kezdőtőkeként, mégpedig arra a célra, hogy egy szobrot állítsanak a város tervezőjének, Weiner Tibor Ybl Miklós-díjas építésznek, a Bauhaus és a szocreál építészet egyik legjelentősebb magyarországi képviselőjének. Véleménye szerint méltatlan, hogy a város arculata kialakítójának a mai napig nincs szobra. Egyúttal felkérte a jómódban élő embereket, hogy ők is járuljanak hozzá, készítsenek egy szobrot közösen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában