A Széchenyi gimi versenye

2023.11.30. 08:30

Vers, próza, népdal, rajz és esszé

A Széchenyi István Gimnázium egyik hosszú időre visszanyúló rendezvénye a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett vers-, prózamondó és népdaléneklési verseny, amelyet az utóbbi időben már kiegészítettek esszéíró valamint rajzpályázattal is.

Molnár Emese

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Most immáron harmincegyedik alkalommal hirdették meg a kulturális programot, amelynek kiírásában igyekeztek kapcsolódni az intézmény fennállásának hetvenéves jubileumához is.

Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verséből választottak egy mondatot: „Belőle nőttem én mint fatörzsből gyönge ága”. Mint írják, egy helyhez való ragaszkodás, egy szellemi kötődés fontossága az iskolát is jelentheti, ám tágabban értelmezve minden kapcsolatra lehet ilyen módon tekinteni. A vers- és prózamondó versenyre olyan műveket várnak, amelyek a költő által megidézett kötődést fejezik ki. 

Az énekesek egy olyan, 3–5 népdalból álló népdalcsokorral készülhetnek, amelynek dalai azonos népzenei dialektusból származnak. A rendelkezésre álló műsoridő szólistáknál legfeljebb 5 perc, csoportoknál 8 perc. 

Az esszéíró pályázatra olyan művek elemzését várják, amelyeknek szövegében vagy magában a műben szerepel vagy a 7, vagy a 70 számként. Választható bármilyen alkotás bármelyik korból, műfaji megkötés nélkül, viszont a dolgozat hossza nem lehet több 14 ezer karakternél. 

A rajzpályázat témája ugyancsak Radnóti Miklós: Nem tudhatom című verse, ehhez kell illusztrációt készíteniük az alkotóknak, tetszőleges technikával.

A versenyre 2024. január 15-ig lehet jelentkezni (eddig kell beküldeni az esszéíró és rajzpályázat alkotásait is), a megmérettetés pedig január 26-án lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában