Film, beszélgetés

2023.11.30. 09:00

Kultusza van Kassák Lajosnak Érsekújváron

A KineDok zászlaja alatt működő dokumentumfilmes közösség szervezésében hétfőn este A magunk módjára üvölteni című magyar, szlovák, francia dokumentumfilmet vetítették a Kortárs Művészeti Intézetben, amely Kassák Lajos Kassák élettörténetén keresztül követi végig a jelenlegi közép-európai művészek sorsát. A filmélmény után megszólalt az alkotás egyik szereplője személyesen is. Juhász Rokko Kassák-rajongó, költő, író, képzőművész, performer Szlovákiából, a Felvidékről, Érsekújvárról érkezett.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Mi a közös a nagymagyari roma rapper és az érsekújvári Kassák Lajos képzőművész, költő, a magyar avantgarde mozgalom meghatározó alakja között? Többek között erre is választ adott a 2022-ben készült dokumentumfilm. Kassák Lajos az egyik legnehezebben definiálható magyar művész. Fiatalon egy gyárban dolgozott és munkásmozgalmi lapokat szerkesztett, de a Tanácsköztársaság után az 1949-ben megalakult Népköztársaságban is mélyen csalódott. Itthon elsősorban dadaista verseiről és realista regényeiről ismert, miközben absztrakt festményei tették világhírűvé. Élt jobboldali és baloldali diktatúrákban, forradalmi és háborús időkben, de demokráciában is. A 6. FilmArte művészeti filmfesztivál tavaszi kiadását májusban rendezték meg Berlinben, ahol a legjobb rendezőnek járó díjat Dér Asia kapta ezért az alkotásáért. A dokumentumfilm Kassák Lajos író-költő-képzőművész élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben. A filmet tavaly, a 11. Verzió Filmfesztiválon mutatták be, ahol a zsűri különdíjával ismerték el, a Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztiválon pedig a legjobb filmzene díját kapta meg idén május elején. A közel száz perces film Kassák kalandos életútja és változatos életműve mellett annak aktuális vetületeit vizsgálja.

A 6. FilmArte művészeti filmfesztivál tavaszi kiadását májusban rendezték meg Berlinben, a legjobb rendezőnek járó díjat Dér Asia kapta A magunk módjára üvölteni című alkotásáért. A magyar-szlovák koprodukcióban készült dokumentumfilm Kassák Lajos író-költő-képzőművész élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben. A filmet tavaly, a 11. Verzió Filmfesztiválon mutatták be, ahol a zsűri különdíjával ismerték el, a Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztiválon pedig a legjobb filmzene díját kapta meg idén május elején. 

Kassák Lajos az egyik legnehezebben definiálható magyar művész. Fiatalon egy gyárban dolgozott és munkásmozgalmi lapokat szerkesztett, de a Tanácsköztársaság után az 1949-ben megalakult Népköztársaságban is mélyen csalódott. Itthon elsősorban dadaista verseiről és realista regényeiről ismert, miközben absztrakt festményei tették világhírűvé. A magyar-szlovák koprodukcióban készült dokumentumfilm, A magunk módjára üvölteni Kassák kalandos életútja és változatos életműve mellett annak aktuális vetületeit vizsgálja. 

 

A vetítés után Nyulasi Zsolt újságíró faggatta Juhász Rokko képzőművészt, a film egyik szereplőjét. Többek között arról, hogy Érsekújváron van-e Kassák kultusz. A válasz nagyon határozott volt: Van. Volt is, meg van is kultusza Kassáknak. Egyrészt van egy emlékszoba, emlékkiállítás a Kassák Galériában, van Kassák utca, van emléktáblája ott, ahol az iskolai tanulmányait végezte. Ennél több azért nincs, mert Érsekújvárt a II. világháborúban hetven százalékban lerombolták, lebombázták, így már nincs meg sem a szülőháza, sem az a gyógyszertár, ahol édesapja tevékenykedett. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága kiadott egy könyvet is A Kassák-kód címmel, ami többek között tartalmazza az életében elkészült könyveinek bibliográfiáját, az egyetlen fennmaradt, vele készült televíziós interjú DVD változatát és konferenciát szervezett születésének 120. évfordulóján. Kiderült, Rokko a középiskola után találkozott Kassák nevével, de az Irónia mozgalomban óriási kultusza volt, így őt is megérintette. Például az, hogy gyalog elment Párizsba. Rokko azóta is járja a világot, és kialakult egy Kassák szenvedélye. Sok érdekesség kiderült Kassákról, például, hogy maga készítette a könyveinek a borítóját. A nyomda kinyomta a belíveket, és ő maga készített vagy hatféle borítót, és így adták el a különböző kiadóknak. Juhász Rokko is könyvborítókat készít a kiadóknak, költőként, íróként is jelen van az irodalmi életben, és szépen lassan művészként bejárta már a világot meghívásokat teljesítve. Ezeket már fel is dolgozta, megjelent az Egy performer élete című kötete, amelynek második kötete még idén megjelenik. A párhuzam nem szándékos, egyszerűen így alakult, hogy hasonló életutat jártak be. Szó esett természetesen a filmről is, amiről azt állítja, a szlovákiai felmenőkkel rendelkező rendező, Dér Asia egy alapfilmet hozott össze Kassákról. A beszélgetésből olyanok is kiderültek, mint hogy Kassáknak nagy volt a közösségteremtő ereje, nagy hatással volt a fiatalokra, például Kassák Lajos Munka-körében működő csoport munkálkodása alapján született meg a szociofotó fogalma Magyarországon, és hogy jelentős mennyiségben hamisítják képzőművészeti alkotásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában