Túra vetítéssel

2023.10.26. 20:00

Ülve járták végig Dunapentelét

Rendhagyó pentelei túra volt szerdán délután a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül. Az Ismerjük meg Dunapentelét! elnevezéssel meghirdetett túrát úgy tervezte Kronászt Margit történész, hogy egy bő kétórás sétával bejárják Pentele nevezetességeit a 48-as emlékműtől indulva egészen az Óvárosig. Mivel korábban esett, így eléggé ázott volt a talaj, de lemondani nem szerette volna a programot, ezért végül egy kompromisszumos megoldással a múzeumba hívta a vendégeket, így vetítéssel egybekötött előadáson nézhették meg azokat a helyszíneket, amiket egyébként felkerestek volna.

Balla Tibor

Fotó: LI

A virtuális séta első állomásaként a résztvevők a kistemetőben a földrajztudós, világutazó, kiváló sportember, a magyar fotográfia kiemelkedő alakja, Barkóczi Rosti Pál sírját tekinthették meg, az előadó bemutatta családjának pentelei kötődését valamint Rosti Pál munkásságának kivonatát is. 

A képzeletbeli útvonalon tovább haladva meglátogatták több, Dunapentele életében fontos szerepet betöltött személy sírját, többek között a Babanits család, Janitsáryné és lánya, a Peretsényi család, a Lukács család sírját, a Szitányi kápolnát és kriptát, Szabó Mihály tüzér, Palágyi József jegyző, Salamon Róbert jegyző, Nyuli János községi bíró, Nagy Pál iskolaigazgató, Petrovits András, a Dékány házaspár, vagy Leitner János sírját, illetve a temetőkeresztet. Jutott idő egy rövid családtörténeti bemutatásra  is. A  kistemetői látogatás után a Magyar út 14. -hez, a Kovácsmúzeumhoz érkeztek az érdeklődők. Továbbhaladva a Magyar úton Farkas Sámuel házát, a Pentele Klubházat, a Lax házat, a ma már az enyészet karmai közé került Leitner házat, a Babanits házat sorra véve az egykori kastélysor épületeit végigjárva eljutottak a Magyar út 35. számhoz,  ahol az éppen felújítás alatt álló Mondbach kúria áll. Ez a hely volt egykor a település központja, ahol a Szentháromság szobor állt. Az épületek sorában a Községháza, a korábbi Kánitz-Hauser ház helye, az egykori piactér helye, Hauzer Károly egykori házának a helye, dr. Piry Sándor háza, a Jantsky-féle vendéglő, a Szórád Márton Általános Iskola, falában az I. világháborús emlékművel, a zsinagóga, a Régi posta, a régi Katolikus Iskola helye, a Szentháromság templom, a Ráctemplom, a Zsidótemető követték egymást, de szó esett a Bruck malomról, a Szávits síremlékről egyaránt.

Fotó: LI

Idén még tartanak egy egy pentelei túrát, november 8-án 13 órától 15 óráig, majd az Őszbúcsúztató Családi Délutánnal zárul az Intercisa Múzeum rendezvénysorozata a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül, amely november 11-én, szombaton délután 14 órától - 18 óráig tart. A rendezvényt a környezetvédelem és a természet megóvása jegyében szervezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában