Koncertélmény

2023.10.24. 18:30

Jubileumi monstre gálakoncert ősbemutatóval, telt ház előtt - galériával

Monstre telt házas gálaműsorral koronázta meg jubileumi hetét a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola pénteken este a Bartók nagytermében.

Balla Tibor

Balogh Máté szerzeményét, Sándor Frigyes indulót a szimfonikus zenekar adta elő édesapja, Balogh Zoltán András vezényletével

Fotó: Laczkó Izabella

A Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola, akkor még Állami Zeneiskola, szinte napra pontosan 70 évvel a gálaműsor előtt nyitotta meg kapuját, 1953. október 18-án indult a hangszeres képzés az akkori Sztálinvárosban.

Kész Petra és Kiss Diána jazzkettőse
Fotó: Laczkó Izabella

 
A zsúfolt széksorokban ülőket Dőr Gabriella, a zeneiskola igazgatója köszöntötte. Beszédében megemlékezett a kezdeti nehézségekről, az iskola feladatairól, sikereiről, a gyerekeket segítő alapítványáról, a tehetséggondozásról, állandó rendezvényiről, köszönetet mondott a korábbi igazgatóknak, Balogh Lászlónénak, Székely Istvánnak, Horváth Dénesnek, Balogh Zoltán Andrásnak és Moravecz Attilának, akik nélkül nem alakulhatott volna így az iskola hírneve. Beszédét egy Wass Albert-idézettel zárta: „Jó emlékezni arra, amin keresztülmentünk. Az ilyen emlékezésben erő van mindig, és bizonyságtevés csüggedések ellen. S van benne bölcs tudása annak, ami emberi megpróbáltatások fölött magasan lebeg és méltóságos tisztán.” 
 

Tótin István és két volt igazgató, Balogh Zoltán és Motavecz Attila
Fotó: Laczkó Izabella

A gálaműsort a Vonósnégyes (Juhász Regina, Juhász Rebeka, Izsák Gábor, Izsák Bálint) kezdte, ők Albertsberger: A-dúr vonósnégyesének II. Menüett tételét, valamint Leroy Anderson: Plink, plenk, plank című művét adták elő Subecz Kornélia (zongora) és Schneider Vilmos (bőgő) közreműködésével. A Fúvósötös (Pálinkás Eszter Ágnes, Tótin Szilvia, Balogh Bottyán, Kanderka Andrea, Ujfalusi Ivett) Farkas Ferenc: Szerenádját játszotta. Őket a Gitárzenekar követte (Beke Beáta, Balogh János, Bongyán Attila, Böhm Attila, Böhmné Garamszegi Eszter, Faragó Judit, Ilyefalvi Emese, Kiss Diána, Csány Csilla, Mizser Marcell, Tóth Bence, Szél István, Molnár Bálint, Koós Tamás, Lakatos Noémi, Homolya Tamás), akik közt volt, aki Angliából, volt, aki Németországból utazott haza a koncertre. Ők a Beat of Santa Rosa című darabot adták elő. A Klarinétegyüttes (Gida Csoboka, Komlósi Gréta, Burkovics Márton, Kanderka Andrea, Farkas Márk, Hertz Ádám, Rozs Viktória, Faragó Judit, Moravecz Attila, Balogh Zoltán András, Tótin István) az Over the Rainbow című slágert és Nino Rota: Otto e mezzo című filmzenéjét játszották el. 

A zeneszerző és a versíróverseny két győztese
Fotó: Laczkó Izabella

A Harmonika zenekar (Balogh Anna Liza, Bognárné Balogh Andrea, Csicsova Ferenc, Farkas Krisztina, Hajdu Petra, Hamvai Virág, Isztli Ákos, Juhász Nikolett, Juhos Bálint, Kárpáti Eszter, Káveczki Zsófia, Kiss Péter, Kovács Nóra, Kulcsár Ádám, Mészáros Emma, Mészáros Máté, Orgovány Zoltán, Szabó Attila, Szabó Edina, Szmodics Levente, Tóth Eszter, Váczi Istvánné Gallai Zsuzsanna, Vígh Orsolya, Dálnoki Marcell, Fügedi Noémi, Kasztner Bálint Márton, Katona Bálint, Kiss Márton András, Nagy Varga Gábor, Szabó Dominik Gábor, Szloboda Balázs, Szmodics Emese Anna, Tönkő Máté, Vári Gergely Péter, Vári Hédi Emília, Vesztergom Vilmos) eléggé nagyra duzzadt erre az alkalomra, hogy Piazzolla két szerzeményét, a La Fortezza dei Grandi Perché és a Libertango című darabokat eljátssza Tágincevá Támilá (dob) és Forgács Zsombor (basszusgitár) közreműködésével. Két jazz formáció is fellépett. A Kész Petra - zongora, Kiss Diána - bőgő, dr. Beregi Zsolt - ének, Müller Tamás - dob összeállítású az Angel Eyes, míg a Kész Petra - ének, Kiss Diána - bőgő duó a Shapeshifter című művel lépett fel. 

Juhos Melinda és 34 tagú harmonikazenekara
Fotó: Laczkó Izabella


Balogh Máté Erkel Ferenc-, Junior Prima- és kétszeres Artisjus-díjas zeneszerző felkérésre írta meg a Sándor Frigyes indulót, amelynek ősbemutatóján a szimfonikus zenekar tagjai sok-sok társuk kíséretével játszották el, óriási sikert aratva. A verspályázat nyertes munkáját (Koós-Balázs Eszter és László Katalin nyert) Balogh Zoltán András zenésítette meg. Ezt a kibővített szimfonikus zenekar és a Quintia zenekar közösen adta elő ismétlést követelő sikerrel. 

Balogh Máté, a Sándor Frigyes induló zeneszerzője 
Fotó: Laczkó Izabella

 

Az elmúlt héten több eseményt is tartottak a hetvenéves jubileum jegyében

Hétfőn délután elkezdődött a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi hetének programsorozata. Kiállítást nyitottak az intézmény 70 évét dokumentáló sajtómegjelenésekből az iskola folyosóin, majd a növendékkoncerten megmutatták, milyen tehetséges fiatalokkal foglalkoznak nap mint nap. A kiállítás után a zeneiskola kamaratermében gyülekezett az érdeklődő közönség, hiszen – nagyon bölcsen – az iskola vezetése úgy határozott, megmutatja a nagyvilágnak is, milyen tehetségeket gondoznak ők napi munkájuk során, és lehetőséget adott a növendékeknek, hogy saját koncerttel álljanak ki a közönség elé. 
Szerdán nosztalgiázós teadélutánnal idézte fel az elmúlt hetven évét, A beszélgetésre meghívták a még élő régi igazgatókat, és azokat a zenepedagógusokat, akiknek munkája meghatározó volt az intézmény életében. Csütörtöki rendezvényükön elsősorban a fiatalabb korosztályt igyekeztek megszólítani. Utcabálként hirdették a rendezvényt, amelyet október 19-én, csütörtökön délután tartottak, és valóban kiléptek a zeneiskola falai közül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában