Bátor újrakezdés

2023.10.06. 10:00

Egy beteljesült álom Rácalmáson

Az országos könyvtári napok második napján Szűcs Péter – a PetersPlanet.travel internetes portál szerzője, a Dharma című könyv írója – volt a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár vendége egy irodalmi kávéház keretében.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Schmidt-Czetli Ágnes könyvtárvezető bevezetőjében elmondta a vendégről a legfontosabb tudnivalókat. Eredetileg kertésztechnikus, majd irodalmat, nyelvészetet, kulturális antropológiát és újságírást hallgatott. Több mint 15 évet dolgozott újságíróként, ebből öt éven át a Magyar Rádió műhelyében készített magazinműsorokat. A Magyar Rádió átalakulása után a Marie Claire magazin alapító csapatához került vezető szerkesztőként, majd újabb öt év után az InStyle főszerkesztői székébe került. 2004-ben megnyerte a Litera.hu, a Goethe Intézet és a berlini Kafka folyóirat közös irodalmi pályázatának közönségdíját Kafka a fa alatt című írásával. Az irodalmi kávéházban elhangzott a rá oly jellemző mondat is: „Addig dolgozz, amíg már nem kell többet bemutatkoznod!” Tudva, hogy 2016 óta független alkotó, világutazó, hogy egzotikus országokban készült fotóit a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt kiállításokon mutatja be, útleírásai pedig blogján, a PetersPlanet.travel felületein jelennek meg, mellette a PetersPlanet Podcastban az utazásról és kultúráról mesél, Dharma szerzője, akitől okkal kérdezte meg, mennyi idő volt számára eldönteni, hogy kiszáll a mókuskerékből, és saját útjára lép. Elmondta, hogy nem történt ez egyik napról a másikra, szerinte a hirtelen döntések soha sem jók, viszont ha az ember figyeli a saját életét, akkor érzi azt, ha – akár egy kapcsolatból, akár egy munkahelyről, egy városból, vagy bármilyen szituációból – egy kicsit kifelé lóg a rúdja, és elkezd épülni valami más.

Amikor magazin-főszerkesztő volt, egy rádióműsora havonta jelentkezett, és azon kapta magát, hogy már nem olyan vendégeket hívott, akik a divatról, designról, trendekről beszéltek, hanem arról, hogyan lehet szabadon élni. Ugyanis nagyon izgatta a téma, hogyan lehet helyfüggetlenül dolgozni. Hogyan lehet megvalósítani azokat az álmokat, amiket mindig csak halogatunk, terelgetünk magunk előtt. A műsorban találkozott olyan emberekkel, akik nem halogattak, hanem léptek. Neki is volt egy álma ötéves kora óta, az, hogy eljusson Kubába, Havannába. Egy vendége megkérdezte, hogy akkor miért nem megy? A műsor után, mire hazaért, egy e-mail várta, hogy talált neki egy járatot, amihez nem kell sok szabadságot kivennie, és hihetetlenül olcsó a jegy. Megvette, és rácsodálkozott, hogy ez ilyen egyszerű? Rájött, hogy ha elkezdi sorozatban megvalósítani mindazt, amiről addig csak álmodott, akkor büszke lesz magára, és ő is olyan ember lesz, aki segít másokat abban, hogy felszabaduljanak a halogatás és kifogáskeresés alól. Így is lett, folyamatosan kapja a történeteket, képeket azoktól az emberektől, akik az ő példáját követték – tőle inspirálódva. Olyanok, akik boldogok, mert ott élnek, ahol szeretnének, azzal, akivel szeretnének, vagy azt csinálják, amit szeretnének. Áramoltatják ezt a pozitív energiát. Merthogy ő nagyon hisz ezekben az energiákban, hogy a tiszta és jó szándék mellé „kozmikus erők” társulnak, és valahogy mindig felkínálják a megoldást. 

Valahogy mindenhol megtörténik egy kicsinyke csoda, mint amikor Dél-Amerikában elhagyta a bankkártyáját, és telefonos ügyintézését hallva megszólította egy magyarul beszélő lány, akinek révén egy magyar családot ismerhetett meg. Vagy amikor Indiában egy virágpiacon egy idős árus meglátta benne fia reinkarnációját. Hosszasan lehetne sorolni a történeteit – hiszen csaknem kétórásra sikerült, a végén már beszélgetésbe fordult az irodalmi kávéház, amelyben természetesen első kötetéről is beszélt –, talán lehetetlen is. Egy aprócska csoda azonban ide kívánkozik. Nagymamája mesélt neki egy könyvből, amit már régóta keres, de nem tudott hozzájutni. Aztán ránézett a könyvtár polcára, ahol az elvihető könyvek sorakoznak, és ott mutatta magát Korong Matyi álma. A könyv, amit oly soká keresett. Most már Rácalmásról is van egy csodatörténete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában