RitMusa

2023.10.23. 18:00

Cigányos-magyaros zenés fúzió

Az október 14-i az adonyi Újbor ünnep és hálaadáson fellépett a RitMusa zenekar, és elmondhatjuk, nagyszerű műsort produkáltak. Az együttes stílusában egyedi a magyar és a cigány népzene fúzióját adja elő.

Agárdy Csaba

Eddig két lemezük jelent meg, a Szívünk RitMusa és a Katarzis, ezekből kaphattunk ízelítőt a Szent Orbán kápolna parkjában. Elhangzott bukovinai, csángó, felvidéki összeállítás is. A zenekar tagjai: Musa József (tambura, ének), Musa Szandra (ének), Musa Krisztián (gitár, ének, cajon), Kazsóki-Mészöly János (szájbőgő, kanna), Varga Gergely (gitár, kanál, ének), Homoki Dénes (harmonika). 

A koncert után a zenekar-vezető Musa Józseffel beszélgettünk. - A RitMusa Zenekar a magyar és a cigány népzene fúzióját adja előtt, hangzásának jellegzetessége a népi hangszerek megszólaltatása, a megszokottól eltérő hangszerelésben. Fellépéseink vérpezsdítőek, magával ragadóak és emlékezetesek. Magyarország minden vármegyéjében adtunk már nagy sikerrel koncertet. Zenekarunk legnépszerűbb a néptáncosok körében. Örömmel koncertezünk néptáncfesztiválokon, kisebb-nagyobb városi rendezvényeken is. 

Összességében rétegzenének mondhatnák amit csinálnak, mennyire lehet ebből megélni?

 - Szerencsések vagyunk, mert egyre több és egyre nívósabb megjelenésünk van. Jelenleg a muzsikálás mellett minden zenekari tagnak van főállása. Álmunk válna valóra, ha a muzsikálásból megélhetnénk. Az jó visszajelzés, hogy az internetes platformokon nagy népszerűségnek örvendünk, a Facebookon több mint tizennégyezer követőnk van. Emellett jelen vagyunk minden zenei portálon is. Készülőben van egy új dalunk klippel, ami reményeink szerint még az idén sikeres lesz a közösségi médiában.

 Az adonyi koncert alatt egyszer csak a semmiből előkerült egy táncos, aki alaposan felforrósította hangulatot. Nagyon komolyan vette a feladatát, ezt azért tudom pontosan, mert mellettem melegített.  Nem  lehetett tudni, hogy a zenekarhoz tartozik, vagy csak egy valaki a közönségsoraiból. Ki ő? 

- Az első számú rajongónk. Majdnem mindenhova elkísér minket, mindig örömmel táncol a zenénkre, minket pedig ez egyáltalán nem zavar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában