Duol.hu videó

2023.10.17. 20:00

A zeneiskola kiállította nyalka verbunkját (képgalériával és videóval)

Szinte a város alapításával egyidőben, 1953 október 18-án nyitotta meg kapuit a zeneiskola. Hétfőn délután elkezdődött a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi hetének programsorozata. Kiállítást nyitottak az intézmény 70 évét dokumentáló sajtómegjelenésekből az iskola folyosóin, majd a növendékkoncerten megmutatták, milyen tehetséges fiatalokkal foglalkoznak nap, mint nap.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Az érdeklődőket Koós-Balázs Eszter kommunikációs munkatárs vezette végig a földszinti és emeleti folyosókon elhelyezett hírlapoldalakat bemutatva, amelyekből a legelső egy 1957-es Népakarat című lap egy rövid híre, amely Vidám dal és muzsika a gyermekvárosért címmel jelent meg. A lapok sorra beszámoltak minden fontos történésről, így a költözésekről is, amíg végül megtalálta mostani helyét a zeneoktatási intézmény. Talán nem meglepő, de a kifüggesztett tudósítások zöme lapunk és annak jogelődjeinek munkáját is dicséri, így mi különösen ajánljuk a kiállítás végigböngészését.

Nem sokkal a megnyitó után már a zeneiskola kamaratermében gyülekezett az érdeklődő közönség, hiszen – nagyon bölcsen – az iskola vezetése úgy határozott, megmutatja a nagyvilágnak is, milyen tehetségeket gondoznak ők napi munkájuk során, és lehetőséget adott a növendékeknek, hogy saját koncerttel álljanak ki a közönség elé. Nos, a hangverseny után csak még nagyobb biztonsággal tudom állítani, bőven van megjegyzendő név a listán, akiken nem lepődnék meg, ha koncerttermeket töltene majd meg pusztán nevük említése. Persze ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen szerencsére rengetegen tanulnak különféle hangszeres muzsikát az intézményben, az igazi büszkélkedésre pedig majd a pénteki gálaműsoron lehet számítani, a Bartók nagyteremében egészen biztosan tátva marad majd néhányszor a szája a szerencséseknek, akiknek még jutott jegy a jubileumi eseményre.

De hogy kik is azok, akinek a nevére oda kell figyelnünk? Vegyük sorjában a 12 produkciót, akik Dőr Gabriella igazgató beszéde után álltak a publikum elé!  A sort Pomposné Zelena Erzsébet növendéke, Mikes Maja kezdte, aki Ober: Tamburin című darabját adta elő hegedűn, Tágincevá Irén zongorakíséretével. Őt Szmrtyka Benett követte, aki a Mágikus cilinder című darabot gyakorolta ki zongorán erre az alkalomra Matolcsi Katalin növendékeként. Ritka hangszert választott Schneider Boróka, aki Nagy Veronika tanítványaként Alphonse Hasselmans: Álomkép című szerzeményét adta elő az „angyalok hangszerén”, vagyis hárfán, értő, érző előadásmóddal.  Tótin Katalin növendéke, Matkó Anna Edvard Grieg: Költői hangképeit jelenítette meg zongorán.  Kele András klarinétos kemény fába vágta a fejszéjét. Tótin István növendéke Kovács Béla: Hommage á Zoltán Kodály című meglehetősen bonyolult darabjának megszólaltatására vállalkozott, sikerrel. Kókai Rezső: Verbunkos rapszódia című darabját két növendék, Róka Lilla (hegedű) és Tágincevá Támila (zongora) adta elő remekül. A zongorán is kiemelkedő előadó Lilla felkészítő tanára Budapesten Szászné Réger Judit volt, míg a más alkalommal dobokon is remekelő Támiláé Dunaújvárosban Tágincevá Irén. Mindketten kiváló munkát végeztek a hallottak alapján. Claude Debussy legkedveltebb zongoradarabjának számító, Verlaine versére írt Clair de lune című hármasának utolsó darabját Héger Ádám adta elő zongorán. Antal Anna növendéke érett előadásmóddal, remekül interpretálta a darabot. A következő kettős egyike élő bizonyítéka annak, hogy a zene kortalan, ugyanis Antal-Gévay Gabriella (alt furulya) már kinőtt az iskoláskorból, felnőttként jár be Pásztor Magdolna óráira. Érchegyi Hannával (szoprán furulya) közösen Michel Corrette: La Furstemberg című darabját adták elő, remekül. Csarnai Bálint trombitás neve már többször előkerült különféle rendezvények kapcsán, szólóban és jazz-zenekarban is megvillantotta már tehetségét. Balogh Zoltán András növendéke ezúttal egy klasszikust játszott el Konkoly Krisztina zongorakíséretével, Bach: G-dúr menüettjét. Sütő Balázs növendékével, Gál Benedek Marcellel sem először lehetett találkozni, az ifjú fuvolista Gabriel Fauré: Álom után című – zongorára és gordonkára írt – darabját játszotta el Antal Anna közreműködésével. 

Bartalos Ádám már régóta bontogatja szárnyait Tótin Katalin szakértő irányításával, ez jól érzékelhető volt mostani produkciójában is, ugyanis Balys Dvarionas: Nocturne-jében zongorajátéka már szinte pódiumképes volt. Az estet Juhos Melinda harmonikás növendéke, Szloboda Balázs zárta, ő a harmonika klasszis Astor Piazzolla  S.V.P. (S'il Vous Plaît) című művét választotta, és mondhatjuk, remekül megugrotta az akadályt.

A jubileumi sorozat október 18-án, szerdán 16 órakor egy teadélutánnal folytatódik. Erre invitálják azokat a korábban náluk tanuló, vagy bármilyen zenesulis kötődéssel bíró helybélit, akik szívesen nosztalgiáznának. Beszélgetést terveztek erre a napra, a zeneiskola életéről, meghívott vendégekkel. Aki beszélget: Sztipán Orsolya, akikkel beszélget: Petky Anna, Pomposné Zelena Erzsébet, Horváth Dénes, Garzol Jenő, Bánkövi Gyula és Horváth Péter. A helyszín pedig a Sándor Frigyes Zeneiskola kamaraterme lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában