A Szentháromság szoborért

2023.10.16. 14:22

A Pentele Baráti Kör jótékonysági koncertje az evangélikus templomban

A Pentele Baráti Kör Egyesület sikeres jótékonysági koncertet szervezett az óvárosi római katolikus templom kertjében álló Szentháromság szobor felújítására pénteken estére az evangélikus templomba.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ritkán tapasztalt nemes gesztus, hogy bár a koncertet az evangélikus templomban rendezték meg, annak bevételét - több, mint 300 ezer forintot - az evangélikus egyház a szobor felújítására ajánlotta fel. Ezt a szobrot Havranek Antal székesfehérvári kőfaragó mester készítette 1891-ben, a tekintélyes pentelei Perecsényi család megrendelésére és sokáig Dunapentele főterén, a Mondbach kúria előtt állt, csak II. világháborút követően került át a pentelei római katolikus templom kertjébe.

Egy 1898-as fotón Dunapentele főterén, a Mondbach kúria előtt látható a szobor

A megjelenteket Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör Egyesület elnöke köszöntötte Csarnai Bálint behívogató trombitaszólamai után, majd Takács Aranka konferálta be sorra a fellépőket. Elsőként Stermeczki András evangélikus lelkész szólt az egybegyűltekhez, majd a legfiatalabbak, a Móricz Zsigmond Általános Iskola 4. osztályosainak kórusa állt a közönség elé.  Az A osztályt Németh Irma, a B-seket Sarokné Varga Anna készítette fel, és ők is vezényelték a kedves, bájos előadókat.

Ekkor érkezett el a koncert egyik csúcspontja, amikor Róka Lilla, a Sándor Frigyes zeneiskola növendéke, Tágincevá Irén tanítványa ült a zongorához egy Kuhlau, valamint egy Csajkovszkij darabbal. Aki most hallotta először játszani az ifjú tehetséget, már nincsenek kétségei, miért nyeri sorra a díjakat. Amikor Juhos Melinda neve elhangzik, megnyugodhat mindenki a nézőtéren,  harmonika játékát hallgatni mindig kivételes élményt nyújt. Ezúttal egy Arcangelo Corelli és egy Johann Ludwig Krebs darabbal kápráztatta el a közönséget. Bár nem muzsika, de nagyon jól illeszkedett az est műsorába Gasparik Gábor színművész fellépése, aki Radnóti Miklós: Nem tudhatom... című költeményét interpretálta nagy érzékenységgel.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ismét Róka Lilla lépett a közönség elé, hogy második vastapsát is begyűjtse, ezúttal hegedűvel, Szászné Réger Judit növendékeként. A Verbunkos Rapszódiában zongorakísérője Tágincevá Tamila volt. Az evangélikus templom új orgonáján hangzott el  Hans Zimmer filmzenéje, az Interstellár, mégpedig Deutsch Veronika kántor  előadásában. Németh Irma és Beke Beáta művésztanárok ének-gitár duója már sokszor megörvendeztette a közönséget. Ezúttal Farkas Ferenc: Lovagi dalok című csokrából kettővel ajándékozták meg őket. Tótin Katalin zongoratanár két kiemelkedő tehetségű  diákjával, Rajcsányi Annamáriával és Bartalos Ádámmal közösen egy zongora hatkezest adott elő, Rahmanyinov: Keringő és Romance című darabját, kitörő sikerrel.

Tótin Katalinhoz férje, Tótin István csatlakozott fagottal, hogy eljátsszák Pjotr Csajkovszkij Anyegin című operájából Lenszkij áriáját a II. felvonásból. Az estet a Dunaújvárosi Vegyeskar koronázta meg Kurucz Gergely dirigálásával. A tőlük megszokott magas színvonalon hangzott el egy Bruckner, egy Brahms és egy Kodály darab.

A fellépők emléklapot, egy könyvet (A Dunaújvárosi Római Katolikus Egyházközség múltja és jelene) kaptak az egyesülettől, majd a Jakó Cukrászda és a Széchenyi Pékség vendégelte meg őket.

Ezt az emléklapot kapták a koncert fellépői

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában