Mulatság

2023.09.28. 09:00

Látványos szüreti felvonulást tartottak Szalkszentmártonban

Idén is megtartotta hagyományos szüreti felvonulását és bálját a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület. A program szombaton kora délután a református templom mögötti téren, a táncosok bemutatójával indult. A mintegy ötven fogatból és csaknem húsz csikósból álló menet hangos muzsikaszó mellett járta be a község utcáit. A felvonulókat és a nézőket a szemerkélő eső sem riasztotta el – írja a baon.hu.

Duol.hu

Az eső sem szegte a résztvevők kedvét

Fotó: Németh Réka

– Településünkön a népi tánckultúra ápolása, továbbörökítése mindig is nagy hangsúlyt kapott. Ötven éve, az első néptánccsoport megalakulása után  kezdődött el a rendszeres néptáncoktatás a községünkben. Több mint tíz éve jött létre a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület, kiemelt feladatának tekintve a helyi értékek felkutatását és megőrzését, a néptánc, népzene, néphagyomány tanítását, terjesztését. A szüreti felvonulás és bál is kiváló alkalom, hogy népszerűsítsük és tovább örökítsük a hagyományokat – fogalmazott Czucor Teca Fülöp Ferenc díjas táncos, az egyesület tagja.

Az idei szüreti felvonuláson az egyesület óvodás, iskolás, ifjúsági és felnőtt csoportjának táncosai szatmári és rábaközi viseletbe öltözve  mutatták be tudásukat a falu népének. A program népszerűségét mutatta, hogy a zuhogó eső ellenére is nagyon sokan voltak kíváncsiak a felvonulókra és a táncosok produkciójára. Volt ahol süteményekkel, italokkal, máshol szendvicsekkel várták a menet részvevőit. 

A rendezvény hajnalig tartó szüreti bállal zárult.

– Az önkormányzat és a támogatók segítségével, valamint az oktatásért fizetett díjakból tartjuk fenn magunkat. A szüreti bál az egyik úgymond nagyobb „bevételi forrásunk”. A pénzt működésre és újabb, tájegységekre jellemző viseletekre, fellépő ruhákra költjük – tette hozzá Czuczor Teca.

Fotó: Németh Réka

A helyi termelőszövetkezet vezetősége Koszta Flórián vezetésével, Czuczor Lászlóné főkönyvelő hathatós segítségével elsőként citerazenekar alakult ötven éve a községben, majd nem sokkal később jött lére a néptánccsoport is. A rendszerváltást követően a lendület alábbhagyott, szalkszentmártoni néptánckultúra 2011-ben, Fodor Béni kezdeményezésére ébred fel csipkerózsika álmából. Az egyesületnek ma már négy csoportja van. A táncosok elsősorban a helyi rendezvényeken lépnek színpadra, de fesztiválon, bemutatón és minősítőversenyen is megcsillogtatták már tudásukat – írja Gulyás Sándor társoldalunkon, a baon.hu-n. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában