Zeneiskolai jazztanszak

2023.06.13. 14:00

Klasszikusok, feldolgozások, popslágerek – önmaguknak szerveztek koncertet (képgalériával, videóval)

Ritka pillanat, amikor egy iskolai eseményt nem a tanárok kezdeményeznek, hanem a diákok érzik úgy, szeretnének valamit tenni. Így jött létre a hétfő délutáni esemény: lelkes önszerveződésbe kezdtek a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola jazztanszakos növendékei, hogy közönség elé állhassanak a Főszerepben a jazz II. elnevezésű koncerten a zeneiskola kamaratermében. A végeredmény egy remek, egyórás kamarakoncert lett.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A történet úgy kezdődött, hogy Forgács Zsombor (aki egyébként dobon, derbukán és basszusgitáron is játszott az est folyamán) elkezdte bombázni a zeneiskola tanárait, hogy ne csak létrejöjjön a koncert, de a jó minőségű megszólaláshoz a megfelelő hangosítást is oldják meg valahogyan. Ebben partnerre találtak Kutasi Sándor személyében, így ezen a rendezvényen használhatták a Kultik mozi aktív hangrendszerét.

Fotó: Laczkó Izabella

A hangverseny kezdeteként egy Herbie Hancock-klasszikussal, a Cantaloupe Islandet adta elő a fúvószenekar Balog Zoltán András vezényletével, aki még be is szállt a „buliba” néhány trombitaszólóval.

Fotó: Laczkó Izabella

A legkevésbé egy harmonika-zenekar az, amit el tudunk képzelni jazzt játszani. A Juhos Melinda vezette népes formáció bebizonyította, hogy ez nagyon is lehetséges, sőt, igazi meglepetést is tudnak okozni. A Ruse Kose című balkáni népdal bár hagyományos formában kezdődött, de aztán beszállt a dob, a derbuka, a gitár, és mindjárt átváltott egy remek feldolgozásba. Az ezt követő James Bond-filmzenei téma pedig annyira jól sikerült, hogy erős késztetést éreztem, hogy csengőhang legyen belőle a telefonomra. Pazar ötlet, pazar megvalósítás.

Fotó: Laczkó Izabella

Schinogl Péter és Barna Péter zenekara (Schinogl Péter zonogra, Barna Péter klarinét, Kele András klarinét, Kiss Gergő gitár, Járai Marcell basszusgitár, Forgács Zsombor dob) egyelőre még nevet keres magának, viszont már most is remekül játssza a jazzslágereket, a Havanna Sunrise-t, a Beatles: Yesterday-ét, a Keep on Movingot, vagy a Cold Coffee Bluest.

Fotó: Laczkó Izabella

Müller Tamás ritmushangszertanár jazz-zenekara (Böszörményi Csilla gitár, Kiss Gergő gitár, Forgács Zsombor basszusgitár, Müller Tamás dob) mit is választhatott volna egy ilyen alkalomra, mint a dobosok közt etalonnak számító legenda, Billy Cobham Red Baron című klasszikusát?

Sütő Balázs fuvolatanár zenekara (Király Izabella zongora, ének, Toponáry Sára gitár, ének, Csibri Réka fuvola, vokál, Simon Tulipán Ajna fuvola, vokál) érdekes vállalást tett, az Oasis Dont look back in anger című muzsikájának átiratát énekelték-játszották el, ahogy a fentiekből is kiderül dobok és basszusgitár-kíséret nélkül, amolyan akusztikus megvalósításban.

Tótin István fúvós és Tótin Katalin zongoratanár zenekara (Barna Bettina, Tóth Anna Sára ének, Tágincevá Támilá dob, Szántó Anna klarinét, Barna Péter klarinét, Bartalos Ádám zongora, Forgács Zsombor basszusgitár) Benny Goodman jól ismert dallamait szólaltatták meg a Bei Mir Bistu Shein szerzeményből.

A Black Velvet Band (Csikós Napsugár ének, Kiss Gergő gitár, Járai Marcell basszusgitár, Csarnai Bálint trombita, Forgács Zsombor dob) már többször is megjelent a nyilvánosság előtt korábban is, jellemzően a Széchenyi István Gimnázium rendezvényein. Ezúttal három popslágert vittek a zeneiskola közönsége elé, mégpedig Bill Withers: Just the Two of Us, Miley Cyrus: Flowers, Gnarls Barkley: Crazy című szerzeményeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában