Violin színi vizsgák

2023.06.17. 13:00

A színpad felé vették az irányt - képgalériával

A Violin Alapfokú Művészeti Iskola dunaújvárosi színművészeti tagozatos növendékeinek nyilvános tanévzáró vizsgái zajlottak két napon keresztül a Bartók Böröcz György Stúdiószínpadán. Összesen négy előadást kínáltak az érdeklődőknek.

Balla Tibor

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ugyanis négy csoportban oktatják a növendékeket a színművészeti ágon, ahová hozzávetőleg csoportonként 10-12 fő tanuló jár. Van egy előkészítős csoport, velük szeptemberben kezdett Polgár Lilla színművész, drámapedagógus, a következő korosztály a negyedik, ötödikes korosztály, ők azok, akik már túl vannak két év előkészítőn, és most alapfokra járnak, őket Molnár Stefánia terelgeti a tanulmányokban. A következő csoport már nagyobb merítés, az 5-6-7-8. osztályosok, Polgár Lilla tanítványai, a negyedikbe pedig a középiskolások járnak, őket Gasparik Gábor színművész oktatja.

A vizsgákon a feladatokat igyekeztek életkornak megfelelően összeállítani, és ennek megfelelő témájú produkciókat választani. Az előkészítősök egy mesét adtak elő, Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcskáját egy erősen lerövidített verzióban. Ez a darab verses formában íródott, így talán a kicsiknek könnyebb is volt megtanulniuk a szöveget. A következő korosztály Charles Dickens Karácsonyi énekét adták elő egy nagyon erős, szép előadásban, amit megkönnyeztek a nézők. A felső tagozatosok nemrégiben jártak Baracson, a Baracsi SZÉZSI Színjátszó Fesztiválon, ahonnan ismét elhozták a vándorkupát. Ezzel a darabbal szerepeltek a vizsgán is, illetve annak egy húsz perccel kibővített változatával. Polgár Lilla szerint azért különleges ez a játék, mert egy folyamatdrámából indult. Kitalálta azt a témát, hogy a NASA központjában vannak, és űrkutatók. Egy ebből fakadó improvizációs játékból indult a folyamat, ami minden egyes órában gazdagodott. Karaktereket, sztorit találtak ki, így egy ötvenperces előadássá dúsult a végére, „reklámokkal” elválasztva. A középiskolások Marta Guśniowska Aki című bábelőadását választották (szerkesztőségünk is ezen az előadáson járt), ebből egy – nagyon izgalmas megoldásokkal tarkított – részletet adtak elő, mivel számos hiányzó nehezítette a megvalósítást. Ezen még tovább dolgoznak, és vélhetően egy fantáziadús, emlékezetes előadás születik majd belőle.

A színművészeti tagozaton igyekeznek minél sokszínűbb palettát nyújtani a gyerekeknek, nemcsak fejlesztő foglalkozások vannak, hanem megtanulnak bábozni, improvizálnak, máskor verset tanulnak. Lényegében dramaturgként is részt vesznek a folyamatban, hiszen közösen „húzzák meg”, írják át a darabot.

A középiskolás vizsgán több olyan szereplő is volt, akik ismerősek lehetnek a színházba járók számára, hiszen a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza produkcióiba is bekerülnek a növendékek. Idén szeptemberben már a hetedik évét kezdi meg a színi tagozat, lényegében felnőtt egy generáció, sokan vannak, akik végzésük után különböző színiakadémiákat végeztek el, és már a pályán vannak, és jönnek vissza a színházba.

A vizsgák végén a diákok Puskásné Radnó Ágnestől, a Violin igazgatójától átvehették a bizonyítványaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában