Utószó

2023.05.23. 16:02

Zerkó szerint a világ

Hétfőn délután Cserna-Szabó András író volt az Utószó Irodalmi Antológia vendége a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

2023.05.22. "Útószó" Cserna-Szabó Andrással Gyöngyössy Csaba beszélgetett Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézet Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A már több mint húsz kötetet jegyző szerző már visszatérő vendég a Gyöngyössy Csaba által szerkesztett és vezetett sorozatban, így egy rövid életrajzi áttekintés után a beszélgetés központi témáját az író tavaly megjelent a Zerkó, Attila című regény adta.

A Zerkó, a történelmi fordulatokban, hatalomváltásokban bővelkedő V. században játszódik. Főhősünk, a berber törpe egy speciális testi adottságának – termetes hímtaggal áldotta/verte meg a sors - köszönhetően Hippo Regiusból indul az akkor ismert világ felfedezésére. A cinikus szemlélődő és remek megfigyelő Zerkó a mélynyomorból kapaszkodik felfele és kalandos útja során dokumentálja, minként is zakatol a végbomlás felé az egykor szebb napokat látott hegemón, a Római birodalom. Cserna-Szabó András korábbi munkáihoz híven ismét hatalmas tudáskészlettel megtámogatva meséli el kacagtató nyelvi leleménnyel históriáját, amely számos pontot könnyen rokonítható jelenük sokasodó és egyre terebélyesedő válságaival is. A kiváló gasztrotörténészként és gasztronómiai szakíróként is ismert szerző bravúrosan fűzi egymásba Zerkó groteszk és zaklatott road movie-ját, miközben rendre előkerül a fakanál. A szereplők hol rohasztással készítenek halszószt a tengerparton, és éhség idején még az elit még korábbi kedvenc tigrisre is ráfanyalodik. Cserna-Szabó vallja identitásunk egyik legfontosabb és legstabilabb pillére az ízlésünk, azaz hogy mi is kerül nap mint nap a terített asztalunkra. A civilizáció elbukik, majd más ösvényeken, újraépül – csak a pár százévnyi sötét pauza ne lenne. Az író, mint hétfőn olvasó kérdésre elmondta, most is egy ilyen bomlási ciklusban vagyunk. Hogy elején, vagy a közepén, esetleg már végstádiumhoz közel, azt mindenki döntse el maga. Ehhez kínál tanulságos és végtelenül szórakoztató fikciós és szaftos történelmi bédekkert Zerkó, Attila törpéje című regény. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában