Egész estés gála

2023.05.25. 17:30

Tánc és zene két órán át a Violin műsorában - képgalériával

Kereken kétórás gálaműsorban mutatta be a szülőknek és az érdeklődőknek a Violin Alapfokú Művészeti Iskola a Bartók nagytermében, hogy milyen színvonalú oktatás zajlik az intézmény falai között. A műsorban a dunaújvárosi telephelyeken működő moderntánc, társastánc, kortárstánc és néptánccsoportok léptek fel, kiegészítve a sárbogárdi telephelyen működő gitár tanszakkal.

Balla Tibor

Violin Alapfokú Művészeti Iskola évzáró gálája Dunaújváros Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A moderntánc és show-tánc csoportokat Varga Zsuzsanna, Bostyai Emília és Kovács-F. Ildikó vezeti, a gyermeknéptánc-csoport Pásztor Máté és Molnár Lilla irányításával működik, a No Control Dance Group hiphop csoportja pedig Kálmán Károly irányítása alatt áll. A sárbogárdi gitár szakos tanulók kamaradarabokkal készültek Szász Dávid irányításával, és a zene valamint a tánc szoros kapcsolatát élőzenére koreografált táncokkal erősítették. Az est konferanszié-házigazdája Gasparik Gábor, a Violin színművészeti ágának tanára volt.

A nyitó szólószám, Kerti Emília Álmaimban című tánca után Puskásné Radnó Ágnes igazgató köszöntötte a nézőtéren ülőket, köztük Szántó Pétert, aki több mint 30 évig volt az International Dance Organization elnöke. Szót ejtett az energiahelyzet miatti nehézségekről, amelyek ellenére gördülékenyen végig tudták vinni a tanévet. Elmondta, nem csak Dunaújvárosban, de Rácalmáson, Pusztaszabolcson, Cecén és Sárbogárdon is működtet tanszakokat az iskola tánc, zene, színművészet és képzőművészet iránt érdeklődő gyermekek számára. Elmondta, hogy ebben az évben is voltak kiemelkedő sikereik. A Modern Tánccsoportok Magyarországi Szövetsége (MTMSZ) által rendezett magyar bajnokságokon is kiemelkedően szerepeltek, továbbjutottak az Európa bajnokságra, és a WDA világbajnokságon is jártak, s most júniusban is fognak menni. A Mezőföld Virágai néptánc szólóversenyen is remekeltek táncosaik. Mint mondta, a környékbeli rendezvényeken is rendszeresen részt vesznek, így a 2. Sugárúti Fesztiválon is fellépnek majd szombaton, ahogy a városi gyermeknapi rendezvényen is. Az igazgató kitért arra is, hogy nem könnyű a felgyorsult, digitális világban a fiatalokat fegyelemre szoktatni, művészetekre oktatni, közösségeket építeni, de kiváló tanáraiknak köszönhetően nekik ez sikerült. Büszkék lehetnek mindannyian, amikor mosolygós arccal a „jó ide járni” érzését átadják otthon a gyerekek. Beszédét az iskola ars poeticájaként is felfogható Emile Zola-idézettel zárta: „A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül.”

Puskásné Radnó Ágnes igazgató
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A hátralévő időben meglehetősen széles skálán mozgott a produkciók stílusa. Elsőként a modern táncosok legkisebbjei, az előkészítő csoport óvodásai következtek. A négy és hét év közötti gyerekek idén kezdtek el táncolni, azóta tanulták be Bostyai Emília Lollipop című koreográfiáját. A 17 tagú gyermek néptánccsoport két éve dolgozik együtt, most életük második közös színpadi fellépését élték át. Az idén tanult moldvai táncanyagból hoztak egy összeállítást, amelyben Kezes, Ördög útja, Bulgáros, vagy más néven bulgárjászka és Kecskés elnevezésű táncok követték egymást. A folytatásban Kerti Emília és Tóth-Varga Bettina bemutatta Tóth-Varga Zsuzsanna Évszakok című show-tánc koreográfiáját, amellyel az MTMSZ őszi országos versenyen 1. helyen végeztek, és kijutottak a júniusi WDA világbajnokságra. A Violin moderntáncosai új táncpedagógussal kezdtek. Egy laza, hiphop, funky stílusban készült Bon-Bon címet viselő produkcióban mutatták meg, a Flash tánccsoportban egykor óriási sikereket megélt Kovács F. Ildikó hogyan tudta átadni tudását. Tóth Izabella Fanni utolsó Violin gáláján vett részt. A végzős diák egy kortárs koreográfiát adott elő, bebizonyítva, nem véletlenül lett tavaly a világverseny bronzérmese szólótáncban. Matkó Anna és Csete Péter néptáncosok a hazai, mezőföldi ugrós táncanyagból Alap és Jenő települések figuráit fűzték egymás után. Bostyai Emília előkészítő csoportjának Toca-Toca című tánca után Theisz Zoé egy modern szólót táncolt. A sárbogárdi gitár tanszakos növendékek, Magyar Réka Szofi és Kovács Amina: Adele- Rolling in the deep című dalát adták elő gitáron, amire Tóth-Varga Zsuzsanna moderntánc csoportja táncolt a színpadon. Őket Tóth-Varga Bettina követte egy lírai számmal, amivel az MTMSZ magyar bajnokságon 2. helyen végzett, és kijutott a WDA világbajnokságra. Kezdő és haladó zumbás gyermekek Hey Mamma! címmel két zumbás, majd két új jazzbalettos produkciót adtak elő. 

A No Control Dance Group kezdő csoportja a Blick Blick című koreográfiával először állt színpadon. Tóth Izabella egy jazz koreográfiát táncolt, amivel a magyar bajnokság 2. helyét szerezte meg felnőtt korcsoportban. Őt követte Bostyai Emília zumba csoportja, végül a revü, a jazz és a latintáncok elemei keveredtek egy koreográfiában. Magyar Réka Szofi ismét a közönség elé lépett, ezúttal Adele: Skyfall című számát adta elő, saját gitárkíséretével. A gyermek néptánc csoport tavaly bemutatott koreográfiáját idén felújítva, újonnan tanult figurákkal bővítve állította színpadra „Kendőzetlen vigasságok” címmel, amelyben az ugrós táncok motívumai mellett a gyermeki és a színészi játék is helyet kapott. Kerti Emília, Tóth-Varga Bettina és Tóth Izabella Szupernagyi című produkciójában humorral keverték akrobatikus tánctudásukat. A 3 évvel ezelőtti otthoni online órákon rakták le az alapjait egy könnyed latinos hangulatú, diszkótánc elemekkel gazdagított csoportos koreográfiának, amelyet Follow The Leader címmel adtak elő a moderntáncosok. I’m Good – ezt az üzenetet hordozta a No Control Dance Group produkciója, ami azt hirdeti, hogy „nemcsak egy tánciskola, hanem egy olyan hely, ahol kifejezhetjük önmagunkat a tánccal, és kiadhatjuk, ami bennünk van”. Az apróságok újabb zumbás csoportját a 3. évfolyamú moderntánc csoport követte, majd ismét élőzene és tánc együtt jelent meg a színpadon. Örkényi Bálint és Szász Dávid gitár duója: Elvis – Hound dog című számára készített koreográfiát Tóth-Varga Zsuzsanna. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Tóth Izabellától ezúttal egy jazz koreográfia következett. Ezzel jazz kategóriában sikerült kijutnia Stockholmba, az Európa-bajnokságra, ahol egyetlen magyarként jutott a döntőbe. Őt a modern tánccsoport követte a Butterflys című show-formáció koreográfiával. A záró blokkban Bostyai Emília tánccsoportja Saxobeat címmel adott elő egy koreográfiát, majd egy forró latinos hangulatot idéző koreográfiával a moderntánc szak továbbképző 3. évfolyamosai álltak színpadra, végezetül pedig egy jó hangulatú finálé következett az összes szereplővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában