Képgalériával

2023.05.03. 19:00

Arany János dallamai Petőfi verseire - videóval

A József Attila Könyvtár a magyar költészet napja és Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából Petőfi ma címmel minden korosztály számára versíró pályázatot hirdetett. Kedden este kihirdették a pályázat eredményeit az immár újra teljes nyitvatartással működő könyvtárban.

Balla Tibor

Fotó: LI

Arra keresték a választ, hogy Petőfi témái hogyan hangzanának mai átiratban, a mai témák hogyan jelenhetnének meg Petőfi hangján, modorában, verselésében, illetve Petőfi versei, témái, alakjai milyen inspirációt adnak, adhatnak mai alkotásokhoz. Pályázni lehetett Petőfi-versek mai átirataival, aktuális téma Petőfi hangján való megszólaltatásával, illetve Petőfi és művei által ihletett versekkel. Kiderült, a korosztályi megkötés olyan tág volt, hogy 10-től 76 éves korig akadt pályázó szerző. 14 felnőtt érezte úgy, hogy van mondandója Petőfi hangján, 30 gyermek 33 verssel pályázott. Erről kellett a Kurucz Gergely, Kurunczi-Csáfordi Annamária, Oláh Bernadett összetételű könyvtár–magyar szakos végzettségű zsűrinek döntést hoznia. Kurucz Gergely, a zsűri elnöke örömét fejezte ki, hogy a könyvtár immár harmadik alkalommal írt ki versíró pályázatot, ami a jelek szerint töretlen népszerűségnek örvend. Elmondta, neki azok az alkotások tetszettek a legjobban, amelyekben volt bátorság, kreativitás, egyfajta lendület, vagányság.

A Petőfi ma versíró pályázat eredményei: Gyermek kategóriában 1. Lucz Kata: Föltámadott egy rapper, 2. Matthiasich Vince: Bringán ülök, 3. Bálin Annamária: Jövés menés, a különdíjat Török Júlia: Alma, alma, alma, almamoly című alkotása kapta. Felnőtt kategóriában 1. Pálfi Tibor: Újvárosi kesergő, 2. László Katalin: Füstbe ment jel, 3. Keve Mártonné: Városunk régi temetője, a különdíjat a Szabó Magda iskola pedagógusa, Dominekné Dorkota Dóra kapta a Mennyi minden bánt engemet című verséért. Utóbbi sok diákját is benevezte a versenyre. Az est hátralévő időben Petőfi dalai címmel tartott zenés előadást Ferge Béla zenepedagógus, amelyen közreműködött Farkas Judit (ének), Nagy Salamon (brácsa), Raffai Péter (zongora). Az előadás elején a zenészek bevonták a nézőket is, ütőhangszereket adtak az önként jelentkezők kezébe, a közönséget pedig közös éneklésre buzdították. Szó esett Petőfi gyermekkoráról, arról, hogyan került kapcsolatba bizonyos dallamokkal és a muzsikával. Zenei nagyjaink, Kodály és Bartók is megjelentek a műsorban, hiszen e két zenei óriásunk munkássága szervesen kapcsolódik a témához. Ők ketten azt szerették volna ugyanis megvalósítani a zenében, amit korábban Petőfi és Arany kezdett el a költészetben. Megszólaltak népies helyzetdalok is, amelyekből Petőfi többet is írt a nemzeti öntudatra ébredés időszakában, ilyen például a Befordultam a konyhára című nagyon ismert dal. Nem maradt ki a műsorból ez utóbbi alkotás sem, mint ahogy a megzenésített Petőfi-versek mellett az úgynevezett népdallá vált költemények sem. Az előadás során nemcsak a költő zeneisége, kedvenc hangszerei kaptak főszerepet, hanem a természethez, állatvilághoz való kötődése is. Kuriózumként Arany János dallamai is megszólaltak, mégpedig azok, amelyeket Petőfi verseire írt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában