Könyvajánló

2023.05.27. 10:00

A statisztákból főszereplők lettek

Jakab Klára

Visszatérünk Amgash-ba, az Illinois-i kisvárosba Fotó: JK

Elizabeth Strout: Bármi megtörténhet

Az Illinois állambeli Amgash átlagos amerikai kisváros, hétköznapi emberek élik itt hétköznapi életüket. De ha közelebbről megnézzük – ahogy Elizabeth Strout teszi –, észrevesszük, hogy mindegyikük sorsa különleges. Egy asszony, aki mindig odaadóan gondoskodott a férjéről és a gyerekeiről, túl a hetvenen szerelmes lesz, és mindent hátrahagyva elköltözik Olaszországba. Egy vietnámi veterán kénytelen szakítani a szeretőjével, bár majd’ megszakad a szíve, mert a nő újra meg újra pénzt kér tőle, hogy megmentse drogos fiát. Egy nagyapát foglyul ejt egy boldogtalan színész, és váratlan számvetésre készteti... A városka neve az írónő előző könyvéből, A nevem Lucy Bartonból lehet ismerős. Miközben Lucy múltjába is jobban belelátunk, történetének mellékszereplői válnak főszereplővé ebben a bravúros novellafüzérben: a testvérei, az unokatestvérei és a város más lakói, köztük Mississippi Mary, a Csinos Nicely lányok, Charlie Macauley. Mindannyiuk életét titkok és hazugságok szövik át, mi pedig tanúi lehetünk, amint egy különös találkozás, egy felbukkanó emlékkép vagy éppen a közelítő halál tükrében hirtelen meglátják, mi az, ami igazán fontos az életükben – és amint a félelmek, csalódások, veszteségek sötétjében feldereng a megbékélés és a megbocsátás.
A Pulitzer-díjas Elizabeth Strout úgy tud írni szeretetről, szenvedésről, érzelmekről, hogy egy pillanatra sem csúszik át érzelgősségbe. Kíméletlenül, mégis mélységes együttérzéssel ábrázolt szereplőiben, akik vergődnek, bukdácsolnak, de mindig a jót keresik, az olvasó is magára ismerhet.

„Nehezen tudom szavakba önteni, mennyire szerettem ezeket a novellákat. A karakterekben annyi kecsesség, humor és szeretet van a veszteségek, nehézségek és kínok közepette, amiket az élet hoz. Természetesen vannak zaklatott, barátságtalan, nehéz és ítélkező karakterek, de ez az, amit az emberek alkotnak. Strout megtalálja az Amgash közösség érzelmi szívét és emberségét.” – írja egy olvasója a Goodreads kritikájában.

A szerző 1956-ban született az amerikai egyesült államokbeli Portlandban. Amy és Isabel című művéből 2001-ben filmdráma készült, Ferrante Fever című könyvéből 2017-ben forgattak filmet. 

(Forrás: Bookline)

Még több könyvajánló

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában