Kultúra

2023.02.28. 16:00

Irodalmi ünnepet, felolvasónapot tartottak

Február 25-én, szombaton 10 órától irodalmi ünnepre hívták a kultúra iránt fogékony közönséget a dunaújvárosi református templomba. Wass Albert, Petőfi Sándor és több neves író és költő műveiből olvastak fel a rendezvényen, ezenkívül filmvetítés és koncert színesítette a programot.

Török Tímea

Czeglédi Péter Pál

Fotó: Laczkó Izabella

Ahogy korábban már Kállai Félix kollégám tollából olvashatták, Wass Albert munkásságát sokáig titkolták Magyarországon, de a rendszerváltás után sem lettek ismertek a művei a nagyközönség előtt. Hegedűs Gergely András ötlete volt, hogy Wass Albert műveiből felolvasónapot tartsanak országosan és világszerte több helyszínen, ezzel népszerűsítve a költőt. 

2004. február 21-én este 6 órakor 13 helyszínen kezdődött el a felolvasás. A több ezer olvasót mozgósító akció felejthetetlen élmény volt a résztvevők számára. 2010-től már nem kellett Wass Albertet külön kiemelni, ismertté vált, és ezért a szépirodalmi ünnepeken más nagy írók, költők művei is elhangzottak. 

A felolvasások azóta is zajlanak, minden évben 55-60 helyszín csatlakozik általában február utolsó hétvégéjének programjához. Az éveken át tartó kitartó felolvasások elérték a megfogalmazott célt, egyre több diákhoz és felnőtthöz jutnak el Wass Albert értékközvetítő gondolatai. Így volt ez idén is, hiszen az elmúlt szombaton nyolcadik alkalommal rendezték meg a református templomban az immáron irodalmi ünneppé avanzsált felolvasónapot. 

Az ünnepélyes megnyitón Czeglédi Péter Pál református tiszteletes köszöntötte a megjelenteket. A lelkész Wass Albert kapcsán arról beszélt, hogy a költő református főgondnokként is szolgált. Így nemcsak magyar, hanem keresztény is volt egyszerre, amely nem csak hangzatos panel volt a költő számára, mert gyülekezeti közösségében is aktívan megélte és gyakorolta hitét. Ennek kapcsán a tiszteletes azt a tanulságot hangsúlyozta, miszerint bele kell vinnünk vallásunkat a közéletbe. 

A lelkész után Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója tartott előadást a történész szemszögéből Wass Albertről. Majd Kiss Kálmán költő, tanár irodalomóráján Petőfi életének érdekességeiről hallhattak az érdeklődők. Ugyanis idén külön hangsúlyt kapott Petőfi Sándor a születésének 200. évfordulója kapcsán. 

A szombat déli harangszó után Baltási Nándor katolikus plébános mondott áldást. Ezt követően egy portréfilmet tekinthettek meg a jelenlévő irodalombarátok Wass Albertről. Majd versek, regényrészletek következtek a részt vevő felolvasók előadásában, végül az ünnepélyes zárás után a Neopolis együttes koncertje szórakoztatta a közönséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában