Színes programok

2023.01.24. 07:00

Ilyen volt a Magyar Kultúra Napja Perkátán

Képes, -szöveges ismertetővel és könyvajánlóval összeállított irodalmi tárlattal, valamint zenés emlékesttel köszöntötték a Magyar Kultúra Napját 2023. január 21-én a Győry-kastélyban.

duol.hu

Fotó:perkata.hu

A perkátai Rozmaring Énekkar vezetésével közösen énekelték el a Himnuszt. A köszöntőben felidézték a magyar kultúra jelentős képviselőinek emlékét: Kölcsey Ferenc, a reformkor nagy költője 200 éve, 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását.

Kerek évfordulója van annak is, hogy a Himnusz megzenésítője: Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakkmester 130 évvel ezelőtt hunyt el.

180 éve, hogy Egressy Béni 1843-ban megzenésítette Vörösmarty Szózatát. 2023-ban további figyelmet szentelünk a magyar irodalom jelentős képviselőinek: a 200 éve született Petőfi Sándornak és Madách Imrének.

Fotó:perkata.hu

A kerek évfordulók emlékezetét tovább fűzve méltatjuk a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt, és a 110 éve született Weöres Sándort. E jeles napon kiemelt figyelem irányul a kultúra gyöngyszemeire és a jelenkor kulturális kincseire, legyen az irodalom, színház, tánc, zene vagy filmművészet.

Az új esztendőben egy nemzedék kultikus alakjára, az 1970-es-80-as évek hangulatának legendás tolmácsolójára, Cseh Tamásra is emlékezünk, aki 1943. január 22-én született. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőről, énekesről, színészről, előadóművészről, rajztanárról büszkén mondják el, hogy a településhez is kötődik az emléke.

A 1965-ben a perkátai általános iskolában tanított, amelynek akkoriban még a Győry-kastély adott otthont. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában