Különleges zenei élmény

2022.12.19. 17:30

Lélekerősítő zenei utazás Lénárt Linda muzsikájával

A Dunaújvárosban rendszeresen fellépő, térségi kötődéssel is bíró Lénárt Linda orgonaművész szombat esti koncertjével zárult a Krisztus király római katolikus főtemplom adventi, ünnepváró hangversenysorozata.

Szabó Szabolcs

Nyolc orgonaművet hallhatott Lénárt Linda és Miskei László előadásában a közönség

Fotó: Laczkó Izabella

Lénárt Linda szinte már-már hazajár Dunaújvárosba, hiszen orgonajátékát és énekelőadását is már számos alkalommal megcsodálhatta a helyi publikum. 
A szombaton este, a Krisztus király római katolikus főtemplomban rendezett orgonahangverseny felvezetéseként dr. Fekete Gábor Lajos kántor röviden bemutatta a fiatal orgonaművész eddigi pályafutását, és legutóbbi sikereiről is szólt. Lénárt Linda 2012-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene tanszékének orgonaművész szakirányára. Mesterdiploma-hangversenyét 2016 decemberében a Batthyány-téri Szent Anna-templomban adta, majd zenetanári diplomát szerzett a győri Széchenyi István Egyetemen. Jelenleg a budafoki református gyülekezet orgonistája. Emellett 2018 óta tanít a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban. Hosszú évek óta rendszeresen koncertezik itthon és külföldön is. Ez évben önálló hangversennyel lépett fel a többi között Németországban, Szlovéniában és egy törökországi fesztiválon is. 
Repertoárjában megtalálhatók valamennyi korszak kiemelkedő orgonaművei, ám – mint elhangzott – érdeklődési középpontjában jelenleg leginkább a barokk és a kortárs zene áll. 

Lénárt Linda különleges zenei élményt nyújtó szombati koncertjén nyolc művet hallhatott a szépszámú közönség. Felcsendültek többek között Dietrich Buxtehude, Felix Mendelssohn, Bach és Andreas Kneller meghatározó szerzeményei, átiratai is. 
Az orgonadarabok előtt egyfajta ráhangolódásként kis zenetörténeti útravalóval is gyarapodhatott a nagyérdemű. Megismerve így azok születéstörténetét, üzenetét az adott szerző munkásságában játszott szerepét is. 
Lénárt Linda Johan Sebastian Bach Agnus Dei című művének áriáját is elénekelte, az orgonán pedig Miskei László kísérte. A két zeneművész közösen egy négykezes darabot is előadott a nagytemplom két manuálos és pedálművel is ellátott huszonkét regiszteres orgonáján. 
A lélekemelő orgonahang­versenyt a közönség vastapssal köszönte meg a fellépő művészeknek. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában