Tárlat

2022.11.10. 17:30

Különös, extrém világ leképeződései - galériával, videóval

A kiállítás címe nem valószínű, hogy mély nyomot hagy bárkiben is – Balogh Dorottya ugyanis nem adott címet a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulagalériájában nyílt tárlatának –, de hogy az emlékeiben sokáig élni fog, az biztos.

Balla Tibor

A nyitóceremóniára nem csak az iskolatársak voltak kíváncsiak

Ennek több oka is van. Hogy a legfontosabbnál kezdjük, a szemtelenül fiatal – ámde már rutinos kiállító – alkotó képi világa, látásmódja meglehetősen markáns, talán szokatlannak is mondhatnánk, ha ezen irányzat mögött nem állna lényegében egy teljes szubkultúra.

Balogh Dorottya és Rohonczi ROHO István a megnyitón Fotók: Laczkó Izabella 

Nem tisztem ítéletet mondani, de hasonlóképp szándékom sem, az alkotások meg fogják járni a saját útjukat, kiben-kiben a számukra megfelelő választ adva vagy üzenetet közvetítve, de azt bátran ki merem jelenteni, nyomot fog hagyni mindenkiben. 
A fiatal útkereső grafikus (?), festő (?), képregényrajzoló (?) kreativitása mögött nyilvánvalóan ott áll az is, hogy szülei ugyancsak alkotó emberek, jelesül muzsikusok. Ez eléggé jól jött a keddi kiállításmegnyitó szervezésekor is, hiszen nem kellett kajtatni fellépő vendégművészek után, elegendő volt a családban körkérdést feltenni, és már meg is volt a fellépők listája. Nem is akármilyen! 

Legelőször is az egyik testvér, Balogh Bottyán, aki hangszerével, a kürttel ejtette ámulatba a megnyitó közönségét. Apropó, közönség! Ritkán látni ennyi érdeklődőt tárlatnyitón. És nem csak a most érettségiző művészpalánta osztály- és évfolyamtársaira gondolok, a felnőtt-társadalom is élénk érdeklődést mutatott. Cserébe viszont egy kellemes kultúrestet kaptak ajándékba. Merthogy a testvér után az anya, Beke Beáta vette elő hangszerét – aminek hallhatóan mestere, de tudjuk, hogy a Wesley-DaCapo művészeti iskolában oktatja is, hogy a Quintia zenekarról ne is beszéljünk –, hogy egy elképesztő szólóval bilincseljen le. 

Ezzel még messze nincs vége a fellépőknek, az apa, Balogh Zoltán András zeneszerző, a Sándor Frigyes Zeneiskola fúvószenekarának karnagya is rögtönzött egy rövid, szórakoztató műsort. Balogh Anna Liza, a lánytestvér a nagymamát is képviselte, hiszen az ő versét olvasta fel. Nem láttuk, de tudtuk, hogy kiváló zeneszerző testvére, Balogh Máté is velük van, bár fizikailag éppen Pécsett koncertezett. 

Természetesen ott volt, és meg is szólalt a tárlat kurátora, a mester, a támogató Rohonczi ROHO István művésztanár is, akinek mondandójából annyi önzetlen szeretet és bátorító támogatás áradt, ami talán egy életre is elég lesz a fiatal alkotónak. Addig is a mostani pillanat lenyomata ott az aulában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában