Perkáta

2022.09.12. 09:00

Múltidéző, szüreti hagyományokat bemutató kiállításra hívják az érdeklődőket

A Perkátai Általános Művelődési Központ és a 42. Állomás! Kulturális egyesület szervezésében kiállítás nyít Perkátán “Szüreti népszokások Perkátán” címmel.

duol.hu

Forrás: perkata.hu

A tárlat ízelítőt ad a szőlőtermesztés fontosságáról, valamint informál a szőlőműveléshez kapcsolódó népszokásokról. Kiemelt figyelmet szenteltek a település helytörténetének is.
Bemutatták a szüret főbb műveleteihez szükséges régi munkaeszközöket és fotódokumentumokat, ismeretterjesztő irodalmat.
A megnyitón megidézték a régi szőlőhegy emlékét Mészáros Zsuzsanna írásából. Az egykori szép szüretek és szüreti felvonulások igaz meséje is elénk tárul az „Igaz mesék a gyermekkoromból” című könyve nyomán.
A szüreti munkaszokások hagyományának bemutatása nem lenne teljes a tárgyi emlékeink szemléltetése nélkül. A Perkátai Gyűjtemények – Technikatörténeti, és Helytörténeti Kiállításának tematikus eszközeit a társszervező, 42. Állomás Kulturális Egyesület biztosította, Rajcsányi László képviseletében.
A további tárgyi emlékeket, és fényképeket perkátai, illetve a településről elszármazottak bocsátották a tárlat rendelkezésére.

További információk és fotók a település honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában