Tárlat

2022.07.22. 13:00

Tudományos kép a XI. Groteszk Triennálén

Szabó Szabolcs

Budapest/Dunaújváros - Móder Rezső Munkácsy-díjas alkotó 2020-ban készült Tudományos kép című alkotása is látható a XI. Groteszk Triennálé kiállításán, amely a Műcsarnokban augusztus 28-ig, Kaposváron a Vaszary Képtárban pedig szeptember 16. és október 16. között várja a közönséget. 
A kollektív tárlat ajánlója szerint a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület immáron 11. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Pályázat kapcsán létrejövő tárlatot, amelynek helyszínei ez alkalommal – először Budapesten – a Műcsarnok, ősszel pedig a kaposvári Vaszary Képtár. A Műcsarnokban jelenleg 95 alkotó munkáit szemlézhetik az érdeklődők. 

Móder Rezső alkotása mellett a Műcsarnokban Fotó: amatőr 

A Kapos Art 1990-ben alakult, háromévente rendezi meg a Groteszk Triennálét. 1996-ban nemzetközivé bővítette a résztvevők körét. 1996-ban létrehozott egy kortárs Nemzetközi Groteszk Gyűjteményt a kiállításon részt vevő művészek felajánlásaiból, amit eddig Hajdúszoboszlón, Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Dunaszerdahelyen és Nagyváradon láthatott a közönség. Sinkó István festőművész, a pályázat egyik elbírálója így ír a trien­náléról: „Az idei Groteszk képzőművészeti pályázat anyaga talán minden eddiginél gazdagabb választékot kínál a műfajjal szívesen foglalkozók számára. A kisgrafikától a táblaképig, a karcos kifejezésmódtól a már-már pikánsan kétértelmű (sőt egyértelmű) jelentésű munkákig, plasztikától az asszamblázsig, szobortól objektig minden stiláris és technikai lehetőség felbukkan. Az utóbbi évek kinetikus, sőt mobil eszközrendszere (mondhatnánk műfajt is) szintén részese e nagyszabású tárlatnak. A szinte végtelen számú megoldási lehetőségnek köszönhetően olyanná válhat a kiállítás, mint egy hatalmas szellemi piac – egy „brain bar” –, ahonnan kedvünkre válogathatunk nem csupán kedves művészeink munkáiból, de a megközelítések, lehetőségek közül is azokra a kérdésekre, amelyek foglalkoztatnak.” 
(forrás: mucsarnok.hu) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában