A holtodiglan dilemmája

2022.07.12. 16:00

Fodor Zsóka és Várkonyi András nagysikerű Örök a szerelem című előadását nézhették meg az MMK-ban

Hosszúra nyúlt kényszerű szünet után tért vissza a Munkásművelődési Központ szabadtéri színpadára a Moravetz Produkció, amely a legfrissebb, Örök a szerelem című zenés vígjátékát hozta el a múlt héten pénteken.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - Mi történik, ha a szerelemesek kívánsága megvalósul és a kapcsolat tényleg örökké, sőt még egy kicsit tovább is tart. Pár ezer esztendőnyi együttélés után már mutatkozhatnak némi repedések még az örökérvényűnek hitt házastársai viszony bástyáján is.

E problémakört járja körbe az Örök a szerelem című darab, amely az ókori görög mondavilágból ismert Baucisz és Philemon történetére építve mesél a párkapcsolatok mindenkori, sok évszázad után sem múló kihívásairól.

Az idegenvezető mutatja be Baucist és Philemont Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az antik mítosz szerint Zeusz és Hermész emberi alakban kalandoztak a földön. Egy kis faluba betérve szállást kértek a helyiektől, mint megfáradt utazók. Ám nem találtak sem szállásra, sem baráti fogadtatásra. Bosszúból úgy, döntöttek, megbüntetik a falu népét.

Közben egy idős, szerény sorban élő házaspár, Philemon és felesége Baucis megszánta az álruhába bújt isteneket. A vendéglátás során azonban Hermész és Zeusz lelepleződtek. Mindezt tapasztalva, az istenek a házaspár megmentése mellett döntöttek és felkísérték őket a közeli hegytetőre.

A két tétova szerelmes – Világi Vanessa és Umbráth László

A falu nem úszta meg, Zeusz és Hermész mocsárral árasztotta el a települést, a Baucis és Philemon háza azonban templommá változott. Zeusz jutalmul felajánlotta teljesíti a pár kívánságát is. A hatalom, a gazdaság és a fiatalság helyett kérésük csupán annyi volt, hogy egyszerre haljanak meg. Zeusz teljesítette kívánságukat, így  közös életük végén Baucis hársfává, Philemon pedig tölgyfává változott. Itt kezdődtek a gondok...

 A két terebélyes fa, Baucis (Fodor Zsóka) és Philemon (Várkonyi András) pedig édes-bús zsörtölődéseik közepette nézik és kommentálják az erdejükbe érkező emberek és erdőlakók nyűgös mindennapjait.

Színészi babérokra törő idegenvezető (Kálmán Henrietta), egy szerelmi sokszög következtében gyermekeivel kilakoltatott harkály (Gungl Gréta Jozefa), a hűség filozófiai problémáin merengő eb (Geri Tamás), szerelmük lenyomatát Philemon oldalában megörökítő ifjú szerelmespár (Világi Vanessa és Umbráth László), a nagy alkotásán dolgozó festőművész (Bagi Zoltán).

A színes kompánia történetei hol szomorkás, hol humoros életepizódjai múltidézésre, belátásra és a közösen elmorzsolt évezredek újraértékelésére késztetik az örök szerelem példaképeit, Baucist és Philemont. Szinte csak egy dologban értenek egyet: hogy nem értenek már egyet semmiben.

Az ősfák számára azonban sem a különválás, sem a távkapcsolat nem opció, így maradnak, mint oly sok éven át egymás társaiként. Egészen addig, amíg a közeli önkormányzat nem határoz az autópályaépítésről, amelyben egyben Philemon kivágást is jelenti.

Ekkor a két matuzsálem rájön, hogy sok viszontagság és zsörtölődés ellenére jól döntöttek anno Zeusz és Hermész látogatásakor, hiszen szerelmük valóban örök.

A Moravetz Produkció előadását vastapssal köszönte meg az MMK közönsége. Itt érdemes megjegyezni, ezen a péntek estén a darabnak nem várt társrendezője is akadt, ugyanis a viharos szél rendre megpróbálta átformálni a színpadot és a díszleteket – jelentős plusz munkát adva ezzel a színészeknek és a stábnak.

A nagyérdemű pedig már készülhet is a folytatásra , hiszen a társulat augusztusban elhozza a szabadtéri színpadra az Örömlányok végnapjai című darabját is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában