Ezúttal kisebb létszámú, de lényegesen kedélyesebb kultúrkör bulizott

2022.07.05. 07:00

Idén nyárra bezárta kapuit a Gastroblues Fesztivál Pakson

Lezajlott az egyhetes, több helyszínen folyó programsorozat, a Gastroblues Fesztivál. Sikeres volt. Ide nem tízezres tömegek jártak soha, hogy trendi módon pusztító tempóban töltsenek el pár napot. Ezúttal egy kisebb létszámú, de lényegesen kedélyesebb kultúrkör bulizott a rendezvényen.

Balogh Tamás

A sátrak és fák árnyékába, a sörpadok mellé húzódtak a résztvevők – ettek-ittak, beszélgettek és hallgatták a jó zenéket

Fotó: Balogh Tamás

Paks - A dunaújvárosi gyökerekkel is rendelkező Gárdai György merészet álmodott Pakson harmincöt évvel ezelőtt. Az addig hazai földön fesztivál nélküli zenei irányzatokra, a blues-, a rock- és a jazz­zene triójára irányította a figyelmet. Mivel az igazi jó magyar borok és finom ételek híve is volt, szinte egyértelmű, hogy egy füst alatt azoknak is bemutatkozási lehetőséget ajánlott. Az álomból tervek születtek és a segítőivel összefogva egy egyedülálló, kulturális és jótékonysági programsorozatot hoztak létre. Ennek nyomán mára már egy, a magyarok lakta területek közti kulturális kapocsként is szolgálnak. 

Az eltelt évek során a világ számos pontjáról érkeztek oda előadók, akikkel az ottani elkötelezett közönség rendre barátságot kötött. A legelismertebbek közül néhányan: a Spencer Davis, Keith Emerson, Chris Farlowe, Ken Hensley, Nazareth, Rick Wakeman és mellettük az említett műfajok teljes hazai kiválóságai. 
Gárdai György az elkötelezett munkához egy olyan segítőt talált, aki már kisgyermek korától ebben a zenei hangzásvilágban nevelkedett. A Gastroblues fesztivál főrendezőjével, Gárdai Ádámmal, a fiával küzdenek az újabb sikereikért. 
 

A dunaújvárosi gyökerű Gárdai Ádám édesapja álmodta meg anno Fotók: Balogh Tamás

Sikeres időszakok után 
Gárdai Ádámtól, a fesztivál főszervezőjétől ezt is hallottuk: 
– Hosszú idő ez a harminc év, sok izgalmas kihívással találkoztunk, például a mi műfajunk hullámzásával. Szerencsénkre, amikor országosan egy időre lecsengőben volt a hazai rock és blues sikersorozata, nálunk a ’90-es évekre már kialakult a törzsközönségünk, akikre mindig lehetett számítani. Pakson pedig felnőtt az a generáció, amelynek ez lett a kedvence. 
– A vendégeink nyolcvan százaléka vidékről vagy külföldről érkezik. Tudjuk, hogy ez egy rétegműfaj, de az látható, hogy aki szereti, az ide jön a mi fesztiválunkra. 

A műsorválasztás 
– A kezdeti években imponáló sorozatot kapott a közönség a műfajt a régi időkben jegyző nagy egyéniségek illetve csapatok által. Az édesapám ragaszkodik azokhoz a nagy öregekhez, akikre fiatal korában ő is felnézett, akik például Woodstockban is felléptek. 
Fiatalok is teret nyertek 
– Természetesen ma már gyakran mutatjuk be az új generáció képviselőit, hiszen megfigyelhető, hogy a külföldiek és a hazaiak között is egyre több a tehetséges, maguknak helyet követelő zenész. Erre egy kiváló hazai példa a Godfater nevű formáció, amelyben Tátrai Tibor ismét bizonyítja, hogy szívesen muzsikál a fiatalokkal, hiszen a tagok abba a korosztályba tartozó zenészek. Fantasztikus koncertet adtak. 
 

A virtuóz gitáros és zeneszerző Eric Gales koncertje

Egy különleges művész 
– A virtuóz gitáros és zeneszerző, Eric Gales lépett a színpadunkra. Egy mesterkurzust is tartott a koncertje előtt. Igazi emberséggel szólt a hallgatóihoz, és bravúros hangszeres játékot mutatott be nekik. A koncertje pedig lenyűgöző volt, ami a világon bárhol megállja a helyét. 
 

Üdítő jelenség volt 
– Számítottam rá, hogy az is egy világszínvonalú koncert lesz. A fővárosban nagyon népszerű a csapat, csupa jó híreket kaptunk róluk, ezért aztán szívesen hívtuk meg őket. A négytagú fúvós szekcióval megerősítve, elképesztő hatást gyakoroltak a közönségre, akiket a funkys hangzásukkal táncba is vittek. 
 

Zenei világok váltakozása 
– Az évek során szépen lassan egyre izgalmasabb, modern előadók is sorra kerültek. Akár egy napon belül is átléphetnek zenei korszakokat. A feladat nem könnyű, de bele kell állni, hogy a műsorunk még élvezetesebbé váljon. Nem akarjuk, hogy minden ötödik zenekar lenyomja a Hey Joe-t, a Foxy Lady-t, vagy a többi, ismertebb Jimi Hendrix-nótákat. 
– A fölállásokban is látszik a változatosság, hiszen vannak duók, triók és rendes nagyobb zenekarok a színpadra lépők között. Másként volt különleges Benkő Zsolt példája, aki Máté fiával nagyon jó koncerteket adott több helyszínen is. Aztán a Ferenczi Gyurival közösen is kisegítettek bennünket, amikor arra volt szükség, például a templomi koncert során. 
 

A főzőversenyen – nagy örömünkre – fánkot is kóstolhattunk

Közös program legyen! 
A mostani harmincas évfordulón belelkesedve, találkozzunk az újabb harmincas után? 
– Javasolnám akkorra is a július első hétvégéjét! Ilyenkor leginkább igazi nyári meleg van, ami egy ideális fesztivál-időjárás. A rendező erejében, fantáziájában bízhatsz, és abban is, hogy a műfaj minden krízist túlélve akkor is jelen lesz a harminc év fölöttiek életében. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában