Kultúra

2022.06.27. 11:00

Mesterkurzus és orgonakoncertek Pusztaszabolcson

2008-ban Selmeczi Vilmos a következőket írta: »Június 14-én egy igazi ritkaságot nézhettünk meg a Fidelio Orgonabemutató sorozat keretében.

Czeglédi Andrea

A pusztaszabolcsi templomban található Magyarország legrégebbi működő barokk orgonája. A gondosan restaurált hangszer nemcsak a liturgiát szolgálja, hanem a koncertezést is. Bár a repertoárt behatárolja az úgynevezett "rövid oktáv" (a pedál is ilyen), de ha az előadó tájékozott ennek a korszaknak az irodalmában, akkor bőségesen talál játszani valót.

2022. június 4-én a fenti idézetben szereplő szakmai tájékozottság növelése céljából orgona mesterkurzust tartottak a pusztaszabolcsi barokk hangszeren.  A kurzust Szathmáry Lilla orgonaművész vezette, amelyen Friedler Magdolna orgonatanár, illetve Kovács Szilárd növendékei vettek részt. A téma Johann Sebastian Bach és a kora-barokk szerzők műveinek interpretálása volt. A kurzust Kántor Zsolt orgonaművész, zenetanár szervezte, aki korábban Pusztaszabolcson töltötte be a templomi zeneigazgatói tisztséget, és jelenleg is a Barokk orgonahangverseny-sorozat művészeti vezetője.” – mondta el lapunknak Csányiné Pergel Andrea a pusztaszabolcsi Kulturális Értékmentő Egyesület elnöke.

Fotó: Czeglédi Andrea

Pusztaszabolcs – zenei – kultúrája a római katolikus templomban tartott orgonahangversenyek által válik teljessé 2022-ben is. Az orgonakoncertek minden alkalommal nagy sikert aratnak, és közönség várja ezeket a zene által megszentelt kulturális eseményeket, hiszen azon az orgonán hangzanak fel a művek, amelyen a hagyomány szerint – a hangszerek királynőjének korábbi „szolgálati helyén” – a Pesti Ferences templomban Liszt Ferenc is játszott…  

A pusztaszabolcsi katolikus templom komolyzenei programja 2022-ben a következő: 

  • 2022. július 2. (18 óra); Szilágyi Gyula (orgona)
  • 2022. július 23. (18 óra); Kántor Zsolt (orgona) és Csizmadia Sándor (trombita)

Minden érdeklődőt szeretettel vár a városka plébánosa, Baltási Nándor atya, és a fáradhatatlan szervezők, rendezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában