Az alkotáshoz türelem és tehetség szükséges

2022.05.20. 16:00

Míves alkotásokat, ruhákat, edényeket, szerszámokat és használati eszközöket láthatunk

Dunaföldvár - „Hagyományt építünk” – a 25 éves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület ezzel a címmel rendezett egy kiállítást, amelynek a megnyitóján jártunk Dunaföldváron a várban, a Fafaragó Galériában, amely október 30-ig látogatható.

Balogh Tamás

Különböző használati tárgyakat is láthatunk Fotó: Balogh Tamás

Az egyesület célja, hogy a megye mestereinek összefogásával a paraszti tárgykultúrát megőrizzék. Az ő míves alkotásaikat, ruhákat, szőtteseket, edényeket, szerszámokat és különböző használati eszközöket láthatunk a kiállításon. 
A megnyitón a gyűjteményt ajánló Lőrincz Etele textiltervező-iparművésszel beszélgettünk. 
– Nem véletlenül idézem időről időre Kodály Zoltán szavait, „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Aki beleszületik ebbe, annak ez a vezérfonala, nem kell gondolkodnia, hogy mit hogyan csináljon, hiszen a kezét a hagyományok vezetik, főleg, ha tehetséges. 
– Nem könnyű ma már népművésszé válni, főleg egyedül. Ezért hangsúlyoztam, hogy kell hozzá egy közösség, mint például a mi egyesületünk, ahol a többiek munkáját látva és a többiekkel beszélgetve sokkal könnyebb megtalálni az irányt, mint egyedül. Az alkotáshoz pedig türelem, tehetség és tanulás szükséges, s hozzá egy folyamatos segítő kontroll. A régi időkben a falu közössége is figyelt a benne dolgozókra. Abban az esetben, ha tetszett nekik, akkor követték, s ha nem akkor elvetették. Voltak közöttük specialisták, akik nagyon értettek hozzá, ők töltötték be a mostani zsűrik szerepét – fejtette ki Lőrincz Etele. Majd így folytatta: – Talán meglepő, hogy az országban Budapesten vannak a legtöbben, de ezt az ottani múzeumok és a kiállítóhelyek bősége indokolja. Hasonlóan sokan vannak Békéscsabán, ahol, ahogy a szakmában emlegetik: a „Mindenki Ancikája” bámulatos szervezőerejének köszönhetően minden nyáron tizenöt-húsz szakmában, négyszáz embernek tart tanfolyamot. Tehát nőnek virágok a városi aszfalton is. 
– Elhivatott emberek dolgoznak magas színvonalon, de a megélhetésüket aligha tudják vele ahhoz hasonló szinten biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában