Dunaújváros

2022.04.14. 07:00

Nagy dobásra készülnek ismét a gimnazista diákok

A Helikoni Ünnepségekre készülnek a Széchenyi István Gimnázium pedagógusai és diákjai. Az iskola nyolcvan fiatallal készül a háromnapos megmérettetésre, amelyet április 21. és 23. között Keszthelyen rendeznek meg.

Agárdy Csaba

Rengeteget készült eddig is a Helikoni Ünnepségekre a Széchenyi vegyes kórusa, de a hajrá még csak most jön. Azután a jövő héten következhet a verseny

Mi is az a Helikoni Ünnepségek? „A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezendő keszthelyi, kulturális ­seregszemléje, ahol a diákok iskolai keretek között, húsz művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A szervezők kétévente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre. A nevezések iskolai keretek ­között zajlanak, a részt vevő iskolai csoportokat a kísérő­ tanárok koordinálják. Az alapító gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket. E rendezvények Festetics halálával 1819-ben megszakadtak, újból csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére rendezték meg ismét. A verseny rangjáról sok mindent elárul, hogy a korábbi Helikoni Ünnepségeken zsűritag volt – többek között – Bánffy György, Szörényi Levente, Petrovics Emil, Benkő László.” – olvashatjuk az ismertetőt az esemény honlapján. 
 

 

Az idei Helikoni Ünnepségeken Pocsai Mária vezényletével hatvanhét taggal indul a Széchenyi-gimnázium vegyes kara. Pocsai Mária bízik abban, hogy sikeresek lesznek, és nekik is jut majd az arany-, az ezüst- vagy a bronzérmek egyikéből. (A vegyes kar öt művet ad elő tizenöt percben.) 
 

A gimnázium Puxínpada húsz diákból áll (átfedés van a színjátszók és a vegyes kar tagjai között), ők is reménykedve indulnak el Keszthelyre. Vezetőjük, Péntek Klára elmondta, hogy olyan diákok alkotják a Puxínpadot, akik korábban még sohasem álltak színpadon, de nagyon ügyesek, ezért bíznak a sikerben. (A kelta mondakörből választottak az előadásukhoz, és Karinthy Frigyes A diadalmas halandzsáját adják majd elő Keszthelyen.) 
 

Mindkét pedagógus kiemelte, hogy a Széchenyi-gimnázium nem művészeti iskola, az ellenfelek között pedig több is van, mégis, legutóbb a száz tanintézmény közül a hatodik helyen végeztek. 
Ebben az évben a húsz kulturális kategóriából tízbe neveztek be a dunaújvárosiak, az iskolai rostálás után, mivel minden intézmény kategóriánként egy indulóval képviseltetheti magát. 

Péntek Klára (balról) és Pocsai Mária felkészítő tanárok


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában