Vicc, tréfa és barátság

2022.02.19. 10:00

Télűző, papírszínházi kaland

Február 17-én, csütörtökön, 16 órától farsangi papírszínházi előadással összekötött interaktív foglalkozásra várták a ­gyerekeket és szüleiket a ­József Attila Könyvtárban.

Török Tímea

A közös játék tette a papírszínházat még szórakoztatóbbá

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros Képeskönyvet lapozgatni minden gyerek szeret, de hogy lehet ezt vajon nagycsoportos foglalkozássá növelni? 

Törökné Antal Mária és Pokonyi Orsolya gyermekkönyvtárosok – itt és most könyvmutatványosok – olyan „mesés” kalandokat varázsolnak, amihez csütörtökön délután a papírszínház remek megoldásnak bizonyult. 

A Japánból eredő műfaj – Kamishibai – a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. 

A közönség soraiban minden korosztályú gyermek élvezte a színházat Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő

Marcsi és Orsi néni előadásában a gyerekek összesen négy télűző mesét hallgathattak meg. Ezeket közös játékkal tették izgalmasabbá. A farsangi előadásokat a vicc, a tréfa és a barátság kötötte össze. A résztvevők pedig a szervezők készítette papírálarcban azonosulhattak az eseménnyel. 

A papírszínházműfaj fontos része az illusztráció. A gyönyörű képi világokban megmerítkezve hallgatta a népes közönség csütörtökön is a meséket. 

A Visszajött a répa című kínai népmesét Nagy Diána illusztrálta, a Világlátott béka című gyermekmű származása eredetileg japán, ezt dolgozta fel Benedek Elek, a képi megjelenítést pedig Herbszt László készítette. 

A harmadik, úgyszintén japán mese A bújócska címet viseli és Juliette Bulart rajzolta a remek illusztrációt. A Mi lenne ha? című papírszínházi darab Vibók Ildi meseíró munkája és szintén Herbszt László álmodta hozzá a képi világot. 

A gyermekkönyvtár következő rendkívüli eseménye március 4-én várható. Már nagyon készülnek a szervezők, hiszen ekkor mutatják be a könyvtárban elkészült mesefalat és a megújult meseszobát is. 

A gyerekkönyvtárosok mesés kalandokat varázsoltak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában