Múltközben

2022.02.12. 16:00

A József Attila Könyvtár kamarakiállítása: fotók, használati tárgyak, falvédők, fodrászkellékek

A József Attila Könyvtárban 2022. február 8-án, kedden, 17 órakor kiállítás-megnyitóra várták az érdeklődőket.

Török Tímea

Igazi ínyencség a kiállítás a várostörténet szerelmeseinek

Fotó: LI

A felnőttkönyvtár előterében helyet kapott gyűjteményes kiállítás számos használati eszközt, fotót tartalmaz a 1960-as, ’70-es, ’80-as évek városlakóinak az életéből. A kiállítás a bemutatott időszak és az akkori puha diktatúra városi lenyomata. Ekkor a politikai rendszer az elnyomás kevésbé durva eszközeit alkalmazta – többnyire már nem avatkozott bele az emberek magánéletébe –, ami Magyarországon a Kádár-korszakban, a hatvanas évek második felétől jellemző. A tárlat a várostörténet szerelmeseinek ebből az időszakból ígér igazi ínyenc­séget. 

A megnyitóünnepségen Tóth Éva intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. 

– Ebben a különleges kiállításban szereplő időszakra mindannyian jól emlékszünk még, hiszen ez a múlt még nincs olyan messze. A tárlat összeállítása közösségi munka eredménye. Hiszen a fotókat Bali Attila fotógyűjteményéből kaptuk. A tárgyakat az Intercisa Múzeum biztosította, köszönet érte Farkas Lajos intézményvezetőnek és Nagyné Hodik Mónika történész- muzeológusnak, aki segített a kiállítási tárgyak kiválasztásában. Köszönettel tartozunk a Derkovics utcai vadászboltnak, ahonnan a katonai tárgyak származnak – mondta el az intézmény vezetője, majd egy minikoncert vette kezdetét Kasó Tibor közreműködésével. 

A különleges kamarakiállításon a Legyen a tiéd Dunaújváros elnevezésű társasjáték is debütált, amelyben a helyi nevezetességeket kereshetik fel a játékosok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában