JAKD info

2022.02.02. 19:00

1956. február 2-án avatták fel a Bartók Béla Kultúrház új színháztermét

A dunaújvárosi József Attila Könyvtár az évforduló kapcsán egy rövid összeállítás tett közzé régi újságok publikálásai nyomán.

József Attila Könyvtár

1956. február 2-án avatták fel a BBK új színháztermét Forrás: jakd.hu

Igazi színháztermet kapott a Bartók Béla Kultúrház

„Az előcsarnokban még enyhe terpentin és festékszag árad, a falak még lehelik magukból a friss mész szagát, és a nagyteremre már rá sem lehet ismerni. Csontsárga politúrozott széksorok, kényelmes páholyok katonás rendben várják a közönséget. Még az utolsó simítások… és néhány nap múlva újra kitárja kapuit a Bartók Béla Kultúrház.”

Sztálinváros, 1956.01.31., 4.o.

Bíró Miklósné igazgatónő az 1955 júniusában megtartott kultúrmunkás-találkozón elmondta, hogy nem megfelelő a ház előadóterme. Színházterem helyett tánctermet csináltak. „Ezen a problémán most segítettünk, örömmel közlöm az elvtársakkal, hogy.. saját kamaraszínházunk lesz” a nézőtér átalakításával, hogy a nézők, minden pontjáról jól láthassák és hallhassák az előadásokat. Megkezdődött az építkezés és a következő év elején eljött a várva várt pillanat.

"A Bartók Béla Kultúrház nagytermét 200 ezer forintos költséggel átalakították. A nagyterem nézőtere most már nem vízszintes, hanem egyenletesen emelkedik és az új, véglegesen elhelyezett széksorokban az eddigi 500 helyett 660 ember fér el. A színpad előtt süllyesztett zenekari részt építettek."

„Ünneplő közönség gyűlt össze csütörtökön délután a Bartók Béla Kultúrházban. Az átalakított nagyterem „teljes díszben”, igazi színházi színekkel, hangulattal fogadta a közönséget. A nézőtér süllyesztése a színpad és környékének megváltoztatása színházat varázsolt a nagyteremből.” A megnyitón a Kecskeméti Katona József Színház Mágnás Miska című operettjét hallhatta az ünneplő közönség.

Fejér Megyei Napilap, 1956.02.03., 4.o.; Sztálinváros, 1956.02.07., 4.o. ; 1956.01.31., 4.o. ; 1955.07.01., 4.o.

Húsz éven keresztül többször is „csinosítgatták”, korszerűsítették a színháztermet. 1974. április 8-án kezdték meg a színházterem rekonstrukcióját. Teljesen felújították a színpadvilágítást, megnagyobbították a színpadot, kicserélték függönyt, a recsegő széksorok helyett karfás, textilkárpitozásút helyeztek el. Új falborítást, padlózatot és új akusztikát is kapott a terem.

1956. február 2-án avatták fel a BBK új színháztermét

...és újabb húsz év múlva, 1995-ben ismét felcsillant a remény, hogy végre igazi színházépülete lehet a városnak. Rombauer Gábor megtervezte és 2000-ben megkezdődött az átalakítás. A korszerű színpadi-, fény-, hangtechnika mellett a nézők komfortjáról sem feledkeztek meg. A négyszáz férőhelyes klimatizált nézőtér folyamatosan emelkedik, az első és az utolsó sor közötti szintkülönbség majdnem öt méter, így tökéletes a rálátás a színpadra. Az újjávarázsolt színházat 2001. október 13-án bemutatott díszelőadással, a közönséggel együtt avatták fel.

Dunaújvárosi Hírlap, 1974.04.02., 5.o. és Boda A. – Knódel M.: Színházi csodák, 209-219.o.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában