Dunaföldvár

2022.01.24. 11:30

Örömteli órákat szerzett a magyar kultúra napja

Dunaföldvár - Örömteli órákat éltek meg azok, akik részt vettek a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen a dunaföldvári művelődési központban múlt héten szerdán este. Az ünnepi beszéd jelentős figyelemre, a kitüntetett személye a büszke elégedettségre, a programot záró Cimbaliband zenekar vastapsra ragadtatta a közönséget. Fantasztikus este volt.

Balogh Tamás

A Cimbaliband csodálatos muzsikája még emlékezetesebbé tette Dunaföldvár kultúranapi estjét Fotók: Balogh Tamás

Kiváló ünnepi beszéddel kezdődött 

Simon István nyugalmazott református lelkész katedráért, szószékért és színpadért egyszerre kiáltó előadása mindenkinek megragadta szívét. A hittel és szeretve előadott kiáltványa a nehezen definiálható „Mi is az a kultúra?” nehéz kérdésre adható válaszokat járta körül minden oldalról. Mesterien. 

Figyelmeztetett a beszéd és a beszélgetés, mint a kapcsolataink alapvető hordozójának fontosságára, hiszen azt az éltető, közösségteremtő lehetőségnek találja. 

Tanulságos ­gondolatait követően saját szerzeményét, egy elegáns keretbe foglalt versképet adott át Pataki Dezsőnek a művelődési központ igazgatójának és munkatársainak, mint a helyi kultúra szerzeteseinek. 

Átadták a Dunaföldvár kultúrájáért díjat 

A kultúra földvári „szerzetesei”: Simon István (b), Pataki Dezső 

Az idei évben a rangos díjat Szászvári Józsefné történelem-testnevelés szakos nyugalmazott tanárnő vehette át, aki a diplomája mellé kosárlabdaedzői végzettséget is szerzett. Munkáját harmincöt éven át elkötelezett magas hivatástudással és nagy szakmai hozzáértéssel a dunaföldvári általános iskolában végezte. 

Mellette hosszú ideig vezette az iskolai és a városi honismereti szakköröket is. Mindvégig nagy figyelmet fordított arra, hogy a felnövekvő nemzedék megszeresse a mozgást, a sportot és vele az egészséges életmódot. A sportágak közül különösen közel állt a szívéhez a kézilabda, de a diákjai az atlétikában is jeleskedtek. 

Nyugdíjba vonulása után közéleti feladatokat vállalt 

Szászvári Józsefné belevetette magát a közéletbe a nyugdíjazását követően. Aktív szerepet vállalt a helyi könyvtár helytörténeti kutatásaiban és a nyert információk feldolgozásában. Fő művét, a többéves kutatómunkájának a gyümölcsét a Beszédes József életét bemutató kötet jelenti. 

A polgármester méltatta az ünnepeltet 

Horváth Zsolt, a város polgármestere sokak vállalható szerepében adta át a megszolgált rangos díjat. Köszöntő szavaival meleg emberséggel, a gyermekeit tanító tanárnőként, és tiszteletreméltó egykori kolléganőként is méltatta az ünnepeltet. 

Terike néni, aki a város elismert, megbecsült polgára a mai napig, szintén megszólalt az ünnepi alkalommal. Fontosnak tartja, hogy a jelenkorban készített fotóival bemutathatja az elköltözött egykori lakóknak és a világnak, hogy milyen szép város lett Dunaföldvár. 

A díjazott Szászvári Józsefné köszönetét fejezte ki

A Cimbaliband koncertje zárta a szép estet 

Az este megkoronázását hozta a zenekar koncertje. A névadó hangszer mellett a hegedűt, az akusztikus gitárt, a nagybőgőt, és formabontóan a kompozíciókban elsöprő erővel, de élvezhetően domináló dobokat felvonultató zenekar fergeteges sikert aratott. A világjáró banda a hazai népzene minden jelentős területének dallamvilágát mesterien ötvözte, az elmúlt száz év legdivatosabb könnyűzenei stílusaival. A koncert végi vastaps, az azzal kiharcolt ráadás, és azt követő csend igazi szomorúságot varázsolt az ihletett közönség előtte másfél óráig boldogságot sugárzó arcára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában