tárlat

2021.09.30. 11:30

Barkóczi Rosti Pálnak állít emléket a Bartók tárlata

Földrajztudós, világutazó, kiváló sportember, a magyar fotográfia kiemelkedő alakja – csak néhány „szerep” a szélesebb közvélemény által kevésbé ismert Barkóczi Rosti Pál gazdag és még a mai napig feltárásra váró életéből. A regényes életű polihisztor munkásságnak állít emléket a Bartók kamaraszínház aulagalériájában szerdán délután nyílt Rosti190 kiállítás.

Szabó Szabolcs

2021.09.29. Rosti 190 kiállítás megnyitó Rosti Pál emlékérem átadása Dunaújváros Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egy kalandvágyó magyar utazó és tudós ember, Barkóczi Rosti Pál készítette az első ismert fotókat Kuba fővárosáról, Havannáról és Venezueláról 1857–1858-ban tett dél-amerikai utazása során. Havannában, a belvárosban Rostinak emléktáblát is avattak. Kaszab Zsuzsanna újságíróként dolgozott Kubában a múlt század 80-as éveinek elején, amikor először találkozott Rosti nevével, és rögtön érdekelni is kezdte a titokzatos magyar története.

S Szerdán délután fi lmvetítéssel, gazdag kulturális programok kíséretében nyílt meg a Rosti190 című kiállítás a Bartók aulagalériájában. A neves földrajztudós, világutazó és polihisztor munkásságának emléket állító nagy ívű kiállításon első alkalommal adták át a Kaszab Zsuzsanna (jobbra) újságíró, a Rosti nyomában című dokumentum készítője által alapított és Krajcsovics Károly (középen) ötvösművész által megformált Rosti Pál emlékérmet, amelyet Horváth István (balra), Dunaújváros és Dunapentele történetével évtizedek óta foglalkozó lokálpatrióta szerző vehetett át.

Kutatott, nyomozott és erőfeszítéseinek köszönhetően 2015-ben bemutatták a Rosti nyomában című dokumentumfilmet, amely Rosti dél-amerikai körutazását járja végig. E filmvetítésével kezdődött szerdán a Rosti190 kiállítás, majd Pálinkás Eszter Ágnes (fuvola) és Kurucz Ádám Attila (gitár) közös fellépését hallgathatta meg a közönség. Csadi Zoltán színművész, a Bartók színház művészeti vezetője Rosti Pál írásaiból olvasott fel.

Rosti Pál készített először fotográfiákat Havannában és Venezuelában
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Rosti Pál példakép értékű életműve és amerikai utazásait idéző „fő műve” előtt a most kimunkált, összegyűjtött és véglegesen hazaérkeztetett kiállítási anyaggal tisztelgünk – hangzott el a kiállítás-megnyitón. Amelyen Barta Endre alpolgármester, Rohonczi ROHO István, a Bartók aulagaléria vezetője és Csadi Zoltán is köszöntötte az érdeklődőket. A kiállítás megálmodója és főszervezője Pálinkás Bertalan kifejtette, e tárlat kiemelt célja és küldetése, hogy a szélesebb közvélemény számára is bemutassa Rosti szerteágazó, úttörő tevékenységét.

A megnyitó keretében adták át a Kaszab Zsuzsanna által alapított és Krajcsovics Károly ötvösművész által megformált Rosti Pál emlékérmet, amelyet szerdán Horváth Tamás, a várostörténettel évtizedek óta foglalkozó lokálpatrióta szerző vehetett át. A szerdai eseményen bemutatták a Rosti Pál életét feldolgozó és bemutató, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában megjelent Rosti című albumot is. A Rosti190 egy hónapon át látogatható a Bartók galériájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában