Városok a város alatt

2021.05.07. 11:30

Új régészeti kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban

Nem sokat várt az Intercisa Múzeum, a részleges nyitást követően már tegnap délután bemutatta új, gazdag leletanyagot felvonultató kiállítását, amely főként Buza Andrea és a közelmúltban tudományos munkájával doktori fokozatot szerző Keszi Tamás munkájának köszönhető. Múltba ásott város – Dunaújváros a dunaújvárosiak előtt.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Dunaújváros – A hatályos szabályoknak megfelelően csak azon szerencsések lehettek ott a több mint öt hónap után friss kiállítással jelentkező Intercisa Múzeumban, akik rendelkeztek a védettséget igazoló plasztikkártyával.

Farkas Lajos, az intézmény igazgatója rövid köszöntőjében kifejtette: – Ez a fránya vírus az utóbbi, több mint egy évben teljesen átszabta az életünket. Az online-világ számos problémára megoldást nyújthat, ám a személyes találkozásokat, a közösségi élményeket nem pótolhatja. Bízom abban, hogy ezt a kiállítást sokan keresik majd fel a következő hónapokban, és újra egy pezsgő hely lesz az Intercisa Múzeum. Az aktuális tárlatunk évek, évtizedek komoly szakmai munkájának eredménye. Ezúton is szeretnék gratulálni Keszi Tamásnak, aki kiváló tudományos munkájának köszönhetően a közelmúltban szerzett doktori fokozatot.

Pintér Tamás polgármester a megnyitón elmondta: – örömmel tölt el, hogy végre közösen tudunk örülni annak az értékteremtő munkának, amelyet az Intercisa Múzeum szakemberei évről évre végeznek. Bízom abban, hogy a következő időszakban minél többen tudnak ide eljönni, és megtekinteni ezt a valóban remek kiállítást, amely számos érdekességgel szolgál.

A megnyitón Buza Andrea és Keszi Tamás részletesen beszélt a kiállításon megtekinthető leletanyagról.

Keszi Tamás kiemelte, a régészeti kiállítások sokszor évek, évtizedek egymásra épülő munkájaként valósulnak meg. Így jöhetett létre a Múltba ásott város – Dunaújváros a dunaújvárosiak előtt című tárlat is. A kiállítás első része egy fotógyűjtemény, amely e régészeti feltárásokat mutatja be. A lelőhelyek, amelyek a mai Dunaújváros területén találhatók a kor régészei számára már jóval a városépítés előtt ismertek voltak. E területen évszázadok óta végeztek kutatásokat, feltárásokat, e munka a városépítés megkezdésével pedig felgyorsult – idézte fel Keszi Tamás.

Az Intercisa Múzeum tegnap nyílt új tárlata a bronzkortól egészen a török korig mutatja be az e területen talált leletanyag legjavát.

A kiállítás megtekinthető október 3-áig, hétköznaponként, keddtől péntekig 10 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában