modern szemléletű alkotás

2021.04.23. 17:30

Kevés a Mózes szobor

A Krisztus király templom előtt felállított szobor munkálatainál jelen volt Wehner Tibor művészettörténész is, aki részletekkel szolgált az alkotással kapcsolatban.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Elmondta, hogy a Filozófiai kert szoborkompozíciónak több variációja van. Budapesten nyolc alakból áll az együttes, Tokióban tizenegyből, New Yorkban pedig még nem állították fel. Egy együttes van még Japánban, Wagner Nándor műtermének a kertjében. A három variáció egyikének sem szerves része Mózes. A szobor első változata egy japán kisvárosban, Mashikóban áll. Eltér az eredeti Filozófiai kertbeli kompozíciótól, mind méretében, mind felfogásmódjában. Abban életnagyságnál kisebb alakok állnak, míg Mózes az életnagyságnál nagyobb. Ott mind a nyolc, vagy tizenegy figura nagyon nyugodt, amíg Mózes egy expresszív, nagyon lendületes és nyugtalan megformálású kompozíció.

Ez a magyarországi szobrászatban is egy különleges mozzanat, ugyanis Mózes szobor nagyon kevés van, ennek az ószövetségi alaknak nincs akkora kultusza a keresztény hitvilágban, ikonográfiában, mint Nepomuki Szent Jánosnak, vagy Szent Antalnak, és a többi szentnek, kicsit mellékszereplőként tartjuk számon a szakrális műalkotások körében.

A művész özvegye, Chiyo asszony a szívén viseli férje munkásságát, sokat tett azért, hogy Magyarországon az életművét megismertesse, több szobor megvalósítását kezdeményezte és anyagilag is támogatta. Így valósult meg Székesfehérvárott a Corpus Hungaricum emlékmű, vagy Budapesten a Filozófiai kert, a Földanya szobor a Budai várban, és Nagyváradon, a művész szülővárosában egy József Attila szobor.

Mivel Dunaújvárosban áll a Vízhordó lány című szobra, ami az első köztéri műve, ezért gondolták, hogy az egyik utolsó alkotásának befogadására Dunaújváros kitűnő helyszín lehet, ahol egy modern templom befogadhat egy ilyen modern szemléletű alkotást. Baltási Nándor plébánossal rögtön megtalálták a közös hangot, és a templom belső megszépülésével párhuzamosan most a templomkülső is kapott egy nagyon jelentős műalkotást a bejárat előtt, amely mintegy bevezeti a híveket a templomba.

A Mózes szobor mintegy bevezeti a híveket a templomba

Kapcsolódó cikkek:

https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/meg-nem-a-vegleges-allapotban-van-a-mozes-szobor-es-kornyeke-4290118/

https://www.duol.hu/kultura/helyi-kultura/japanbol-erkezett-mozes-a-templom-ele-4283494/

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/mozes-szobor-fogja-uralni-a-templom-elotti-teret-4281916/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában