gyász

2021.03.02. 08:00

„Képeimet nem zárom le, nyitva hagyom...”

Február 27-én elhunyt Kiss Ervin Gábor festőművész, a dunaújvárosi képzőművészeti élet meghatározó alakja – közölte hivatalos közösségi oldalán a Kortárs Művészeti Intézet.

duol.hu

2021.03.01. Elhunyt Kis Ervin Gábor dunaújvárosi képzőművész. Az ő emlékére a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet kirakat galériájában a portréja és a alkotása látható Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézet. Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlpa DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Kiss Ervin Gábor 1952. december 30-án született az akkori Sztálinvárosban. Iskoláit a városban végezte, ifj. Koffán Károly rajzszakkörébe, majd Birkás István műhelyébe járt 1968–78 között. Meghatározó volt számára több amatőr képzőművész szoros barátsága, a közös festések. Feldolgozták Pentele utcáit, Rácalmást is, egyúttal sajátos, szabad szellemű, plein-art szellemű iskolát teremtettek meg. 1982-től a Bartók Béla Bemutatószínpadnál dolgozott mint színpadmester. 1989–90. között a dunaújvárosi római katolikus templom szentélyének újrafestését végezte. 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola, Felsőfokú Színházi Műszaki Tanfolyam karán.

Kiss Ervin Gáborra Madár II. című munkájával emlékeznek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

1992-ben olaszországi tanulmányút során csiszolta tehetségét. Ezt követően 1993-ban volt az első egyéni kiállítása az MMK Folyosógalériában, amelyet aztán továbbiak követtek. 2006-tól rendszeresen szerepelt a Dunaújvárosi Főiskola átriumban rendezett tárlatokon. Kiss Ervin Gábor évtizedeken át megbecsült alakja volt a térség és Dunaújváros művészeti életének. Számos önálló kiállítással jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézetben és a Bartók Aula Galériában, valamint számos országos tárlaton is találkozhatott munkáival a közönség. Munkásságát 2006-ban a Fe­jér Megyei Közgyűlés díjával, a 2014-ben pedig Pro Cultura Intercisae-díjjal ismerték el. A Kortárs Művészeti Intézet – amelynek 2007 és 2011 között munkatársa volt, e héten, az Uitz Terem kirakatában Kiss Ervin Gábor Madár II. című festményével tiszteleg a művész emléke előtt. Az alkotó egy korábbi, 2004-ben készült interjúban így fogalmazott: „Képeimet nem zárom le, nyitva hagyom az emberek felé, hogy ők vigyék tovább a saját képzeletük szerint...”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában