zene

2021.02.21. 15:30

Blöckye, Ricky Rock és Mendeleev egy klipben

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Juhász Pál gyerekeknek készített természettudományos sorozatban mutatta be Ricky Rock, a kis meteor kalandjait. Az egyik epizód betétdalát Gregus László (Blöckye) szerezte, majd ezt újra gondolva klip készült a dalból. Ebben a dunaújvárosi virtuóz zenész és a Kiskavics is gitárszólózik.

Kállai Félix

Blöckye-t kérdeztem arról, hogyan került be az ismeretterjesztő kisfilmbe.

– Juhász Palival kamaszkorom óta cimborák vagyunk. Rengeteg zenét, koncertet, kalandot éltünk meg. Ő elkanyarodott a filmes világba, én pedig a zene irányába. Pali a Cruel World Team társulattal több film létrejöttében aktív szerepet vállalt. Hasfalmetszők, Normandiai fenyő stb. Egy darabig el is tűnt a látómezőmből, ritkán találkoztunk. Kellemes meglepetésként ért, hogy részese lehettem annak a néhány embernek, akinek elküldte a Ricky Rock kalandjai a Naprendszerben című epizódot, ami a trilógia első része volt, egy kis „tesztelésre”, és a véleményemet kérte. Aki ismer, tudja, hogy brutálisan őszinte tudok lenni. Kellemeset beszélgettünk, majd felvetette, hogy lenne-e kedvem a második részhez zenét írni, mert biztosan vannak kiaknázatlan, a Born Again zenekarba nem való zenei témáim. Alapvetően a rockzene része mindennapjaimnak, de ez egy picit más. Tetszett az ötlet, de a megvalósításra várni kellett még kicsit. Így lemaradtam a második részről. Később, amikor a technikai feltételeim is megvalósultak, újra felvetette a kérdést, ekkor már nem tudtam és nem is akartam nemet mondani. Tetszett a kihívás, a másféle zenei stílus, mint amit mostanában játszom. Rögzítettem több ötletet, elgondolást ezek közül ő választott ki témákat, amiket a filmhez illőnek tartott. Készült több verzió, a filmben szereplő szerzeményekben a basszusgitáron kívül csak dobprogram hallatszik, ez is egyféle nehezítés volt számomra, de egyediséget kölcsönzött a zenének.

A filmben Archimedes szerepében még kipróbálhattam magam, mint szinkronhang, de úgy érzem, hogy ezt még gyakorolni kell.

Blöckye szerény, de szókimondó zenész

A film kedvező fogadtatása után vetette fel a klip ötletét. Hát ennek sem tudtam ellenállni, hogy egymagam ne próbáljam ki egy zenekar szerepkörében. Átdolgoztam kissé a Mendeleev Theme című betétdalt. Felturbóztam jobb dobhangzással, Hammond-orgona szőnyeggel, ritmusgitárral, valamint egy könnyed-dallamos, fülbemászó, dúdolható, játékos gitárszólóval. A dallamvezető basszusgitár hangját is kivehetőbbé, masszívabbá tettem. A Ricky Rock and the Scientists című harmadik részben ezen a dalon kívül felhangzik a főcímzenében a Secret Windows, és később a War Of Currents című szerzeményem is. Mindhárom dal címének „keresztapja” Juhász Pál. A kliphez volt képi ötlete, amihez elengedhetetlen volt egy hosszú fekete kabát, amit a kollégámtól, Proics Dánieltől kaptam, a kalapot pedig életem párjának, Ujj-Mészáros Liza Móninak köszönhetem.

– Milyen volt a forgatás?

– Picit csúszott, nehézkes volt összeegyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen, de eljött az a nap is. Vass Tamás operatőr végtelen türelmével, és szakmai tudásával nagymértékben hozzájárult, hogy ilyen jó kis klip lett a végeredmény. Bevallom, kissé lámpalázas voltam, ez talán látszik is imitt-amott. Juhász Pali rengeteget bíbelődött a hátterekkel, megadta a módját, nem adott ki fércmunkát a kezei közül. Hálás vagyok neki, hogy bevett a buliba. Titokban várom a következő felkérést. Főleg ilyen nagy számú megtekintés után, mert egy nap alatt több mint 500 ember nézte meg a klipet. Ez számomra kellemes meglepetés volt. Remélem, a kisfilm is sikeresen fog szerepelni, hiszen több animációs fesztiválra be lett nevezve az alkotás.

Többen a „Kiskavics” felkiáltással üdvözölnek, és ez nagyon jólesik

Csupa pozitív visszhangot kaptam, aminek nagyon örülök, és többen a „Kiskavics” felkiáltással üdvözölnek, és ez nagyon jólesik. Ricky Rock-ot az üstököst hívják így néha a filmben, amit ő nehezményez.

Jihász Pál 2009-ban Hollywoodban Samuel L. Jackson társaságában

Juhász Pál a megvalósításról beszélt:

– Egyértelműen adta magát a lehetőség, hogy a zenei alkotóknak összeállítható a kisfilmekből egy videóanyag. A koncepció adott volt, hiszen a háttérben zajló képsorok alapját a rajzfilm részletei adták, és az új kihívás csak annyi volt, hogy interakciót képezzünk a valóságos és a rajzolt karakterek között. Előre meg kellett tervezni az összjátékot, a mozdulatokat, arcjátékot, a reagálásokat, mind a párbeszédjük kapcsán, mind a közreműködő jeleneteknél, például Ricky gitárszólójánál. Erről szól a filmezés; a jelenetek és a látványelemek megtervezéséről. Ebben Vass Tomi segítsége, professzionális operatőri hozzáértése rendkívül értékes volt.

– Milyen tervei vannak még?

– Folyamatosan halad az anyagok utóéletének gondozása; fesztiváli nevezések, készülnek az angol feliratok és több online bemutató szervezése is zajlik. Körvonalazódnak a következő Ricky Rock projektek is, és ezzel egy kis kulisszatitkot is felfednék; a jövő építése Ricky Rock számára talán nem csak filmes, hanem zenei vonalon is felépül majd.

Annak külön örülök, hogy a videoklippel sikerült valamit viszonoznom a zenét adó Gregus Lacinak, és ez így már az ő saját videoklipje lehetett. Törekszem arra, hogy ezek a kisfilmek minden résztvevőnek visszaadjanak annyi örömöt és sikerélményt, amennyi csak lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában