könyvajánló

2021.01.24. 11:00

A Néma völgy: furcsa alakok, különös helyzetek egy percben

Hosszú szünet után az év végén jelent meg Néma völgy címmel a dunaújvárosi születésű Bernáth Zsolt új novelláskötete. Ebben a műfajban öt esztendeje publikált utoljára.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A dunaújvárosi születésű, már hosszú ideje külföldön élő írónak, forgatókönyv­írónak, filmrendezőnek öt évvel ezelőtt jelent meg utoljára novelláskötete, bár tavaly ősszel megörvendeztette olvasóit a Jöjj ki! címmel megjelent 188 oldalas új kisregényével. Bernáth Zsolt mondhatni gyerekkora óta ír, A bánat című esszéje jelent meg nyomtatásban először immáron negyed százada. 2004 óta szerzői kiadásban, illetve a Magyar Elektronikus Könyvtárban jelenteti meg köteteit.

Ahogy a többi, ez sem kapható könyvesboltban

Most az év végére Néma völgy címmel jelent meg új novelláskötete az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával, magánkiadásban. Az új kötet borítója Munkácsy Mihály Alvó fiú című rajzának felhasználásával készült Sajó Szabolcs keze munkáját dicsérve, csakúgy, mint a kiadvány tördelése. Elmondható, teljes egészében dunaújvárosi alkotóknak köszönhető a kötet. A Néma völgy kategóriai besorolása alapján fikció.

Bernáth Zsolt kötetének ott a helye az éjjeliszekrényen, gyors esti olvasmánynak

Az ács, akivel soha semmi nem történik. A férfi, aki nem szólalt meg többé. A kővé vált ember. Senki lánya. A katicabogárkának becézett gyermek. Az elveszett fiú. Az öreg pilóta. Az idegenlégiós. Az eltűnését tervezgető üzletember. Mester és tanítványa. A festő a bolondokházában. Az ujj-emberke. És további furcsa alakok, különös helyzetek, álomszerű történések sorjáznak Bernáth Zsolt új novelláskötetében, amely 50 elbeszélést tartalmaz.

Íme egy nyúlfarknyi ízelítő a könyvből: Azt a fogalmat, hogy „pályaválasztás” nem ismerte. Akkoriban senki nem „választott” „pályát”, beleszületett egy családba, egy életbe, és ha tudni akarta a jövőt, mindössze azt kellett tennie, hogy belekukkantott a múltba. Álmai persze voltak. Néha elmesélte őket, de általában verést kapott miattuk. „Haszontalanságokon jár az eszed.” – szidta meg az anyja. Ilyenkor hozzátette: „Nem elég baj, hogy lánynak születtél?” Elég baj volt, bizony, sopánkodtak is fölötte a szomszédok. „Majd, ha jönnek a törökök!, mondogatták, de sohasem fejezték be a mondatot. Ő pedig nem firtatta, mi lesz akkor.

A korábbi könyveihez hasonlóan ez sem kapható könyvesboltban, kizárólag a következő linken (https://undergroundbolt.hu/termek/nema-volgy/) rendelhető meg, a budapestiek átvehetik személyesen is a kiadóban. A weboldalon Bernáth Zsolt más kötetei is fellelhetők, mint A plafonlakók válaszolnak, Bárcsak itt lennél, vagy a Mind:egy. A kiadó most ráadásul egy ajándék, akciós könyvet is hozzácsap a rendeléshez a mostani vásárlóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában