Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés estje

2020.07.28. 08:00

Ötszemélyes tandem

Második nekifutásra már sikerült megtartani vasárnap este a Bartók Ligetbe péntekre meghirdetett, de az időjárás miatt elmaradt Grecsó-Hrutka Tandem előadást, ami az Első évre fecske címet viselte. Igaz, ezúttal nem kockáztattak a Bartókban, már eleve a nagyteremben szerelték fel a neve ellenére öttagú zenekar hangosítását, a Sándor Mátyás eltakart díszlete előtt.

Balla Tibor

Hrutka Róbert (j) gondoskodott a minőségi zenéről

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Második nekifutásra sikerült megtartani vasárnap este a Bartók Ligetbe péntekre meghirdetett, de az időjárás miatt elmaradt Grecsó–Hrutka Tandem előadást, ami az Első évre fecske címet viselte. Igaz, ezúttal nem kockáztattak, már eleve a nagyteremben szerelték fel a zenekar hangosítását, a Sándor Mátyás eltakart díszlete előtt.

Egy sajátos, egyedülálló műfaj bontakozott ki

Az ötszemélyesre bővített tandem nyilván többségében zenészekből áll (Hrutka Róbert ének, gitár; Molnár Matyi perka; Fehérvári Attila basszusgitár; Szabó Árpád hegedű), de a prímet természetesen a középgeneráció kiemelkedő írója, Grecsó Krisztián (ének, gitár, ukulele) vitte, aki évtizedek után talált vissza – éppen az énekelt darabok segítségével – a vershez. Így egy sajátos, egyedülálló műfaj bontakozott ki a színpadon, a zenés versek között nyers őszinteségű, múltidéző történetmesélés töltötte ki tartalommal a szüneteket, de a Grecsó életében ismét központi tényezővé váló versek sem maradtak el a szerző interpretációjában. Legtöbb történet persze a gyermekkorának hangulatát idézte fel, amikor nagymamája „elrabolta” otthonról, és vitte egészen a Balatonig, amit így a tíz, majd tizenkét esztendős Krisztián szemüvegén át láthattunk vagy másfélszáz nézőtársammal egyetemben.

Hrutka Róbert (j) gondoskodott a minőségi zenéről
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A személyesség uralta előadásban olyan titkokról is fellebbent a fátyol, amire még Hrutka Róbert is rácsodálkozott, amikor Grecsó elmesélte: „Nem azért játszunk itt, mert rokona vagyok az igazgatónak, de rokona vagyok az igazgatónak. Ez akkor derült ki némi családfakutatás során, amikor Őze Áron megkapta a nagyapám szerepét. Akkor kiderült, hogy a dédapámat Őze Andrásnak hívták, aki unokatestvére volt Őze Lajosnak. Szegváron, ami nyolc kilométerre van Szentestől, ahol Őze a karrierjét kezdte, és egy szegvári lányt vett el feleségül.”

Nemrégiben megjelent lemezük anyagába becsempészett jó néhány idézetet nemrégiben megjelent verseskötetéből is, amely a beszédes „Ma gamról többet” címet viseli, de még ennél ropogósabb anyag is elhangzott, ugyanis van egy sorozata a Nők Lapjában, a Régi idők emberei, annak a legfrissebb darabját hozta el, az Apák címűt. Kell mondani, hogy egy óra negyven perc után még visszatapsolták?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában