összetartozunk

2020.06.03. 18:00

A Vasas Táncegyüttes is emlékezik

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes is csatlakozott ahhoz a kétszáz csoporthoz, akik tánccal tisztelegnek a nemzeti összetartozás előtt.

duol.hu

A Vasas Táncegyüttes szilágysági táncokat mutat be abban a videóban, amelyet az összetartozás napjára készítettek.

 

Ezzel csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amelyet a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes kezdeményezett azzal a céllal, hogy virtuális csokorba gyűjtsék a Kárpát-medence néptáncait a Nemzeti Összetartozás Napján. A rövid táncokból összevágott videó készül, ami a nemzeti összetartozás napján, június 4-én lát napvilágot. Az #Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét! elnevezésű felhívás videójában megfogalmazzák a célt is: „A nemzeti összetartozás napjára, a magyarság szétszakításának 100. évfordulójára emlékezve öltsük fel népviseletünket, és mutassuk meg a világnak szűkebb pátriánk kőből emelt és mozdulatokban megformált örökségét!”

- Suplicz Mihályt kérdeztem, miért tartotta fontosnak a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, hogy csatlakozzon a felhíváshoz?

Fotó: DH archív

- Szőke Genovéva és én a felhívással először az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület konferenciáján találkoztunk. Itt személyesen a főszervezők mondták el, mi lenne a küldetés, mit kérnek tőlük.

A vírushelyzet miatt nagy hangsúlyt fektettünk a megfelelő óvintézkedések betartására, így egy párral vágtunk bele a munkába.

Szabó Dorkára és ifj. Orgovány Zoltánra a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes felnőtt csoportjának oszlopos tagjaira nem véletlenül esett a választás. A vírushelyzet bejelentése után egy héttel mutatták volna be ezt a táncot egy szólótánc versenyen. A felkészülés megvolt, így kézenfekvő volt, hogy ez kerüljön felvételre.

Kerestük városunk azon pontjait, ami képileg, és történelmileg is fontos. Az MMK – mint fenntartónk és bázisunk, nem maradhatott ki, aztán a Petőfi liget, az Aratók szobor, és végül a Rácz templom került a képkockákra.

Eddig háromezren látták a videót, amit fogadjanak szeretettel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában