Egressy legendává vált kortárs tragikomédiája a Bartókban

2019.11.05. 11:00

Decemberben jön a Portugál

Szinte borítékolható a siker a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza december 13-i bemutatóján.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Bodor Böbe rendezőn és a találó szereposztáson kívül a darab már önmagában jó szórakozást ígér, ugyanis Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabja. Akadt olyan év, amikor hat színház is műsorra tűzte, még a londoni Nemzeti Színházban is játszották Dreaming Portugal címmel. A budapesti Katona József Színházban kereken húsz esztendőn át repertoáron tartották.

A tegnapi olvasópróbán Bodor Böbe – aki a díszletet és a jelmezt is jegyzi – elárulta, a darabot nem ő, hanem Őze Áron választotta ki, ő maga nem mert volna hozzányúlni, hiszen ez egy legendává vált kortárs darab, amiből a rengeteg bemutatón kívül még film is készült. De később mégis úgy gondolta, neki való ez az anyag, hiszen Rákospalotán nőtt fel, nem ismeretlen számára a lepukkant kocsmák világa, gyerekként sokat látta a kocsmapultokat alulról.

Őze Áron igazgató mutatja a példányt a szereplőknek
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szereposztásnak igazából minden játszó örülhet, hiszen majdnem minden szerep főszerep, és kiváló színészi lehetőség ebben a tragikomédiában. A színlap a következőképpen néz ki: Masni: Jókai Ági, Bece: Géczi Zoltán, Kocsmáros: Szemán Béla, Retek: Sipos Imre, Csipesz: Őze Áron, Asszony: Kovács Vanda, Sátán: Gasparik Gábor, Feleség: Auksz Éva, Pap: Ujláb Tamás, valamint Kiss Attila és Szekeres Petra.

Polgár Lilla bemutatja Gráczer Eszter gyerekszereplőt Bodor Böbének

A rendező Perczel Enikő dramaturggal dolgozta meg egy kicsit a szöveganyagot. A decemberben színpadra kerülő előadás díszlete is sugározza a darab hangulatát, egy falu, Irgács lepukkant kocsmájában játszódik zömében a történet. Ehhez Szalai József szcenikai segítsége is kellett, valamint a jelmezekhez Molnár Éváé. A darab zeneszerzője pedig Novák Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában