filmajánló

2019.11.30. 13:00

Alcatraz egyetlen sikeres szökése

Alcatrazt a világ legbiztonságosabb börtönének tartották. Működése alatt 36 fogoly kísérelte meg a szökést a San Francisco-i öböl közepén lévő erődítményből, mind hiába.

Tóth Alexandra

Akinek sikerült is a szökés, akkor az minimum a tengerbe fulladt. Egy kivétellel. Frank Morris történetét dolgozza fel az 1979-es Szökés Alcatrazból című mozi, főszerepben az akkor még fiatal és sármos Clint Eastwooddal. Ő kapta a főszerepet, a filmet végignézve pedig azt gondolhatnánk: ki más?

Kanálcsere hadművelet – könnyebb vele a falat vájni
Fotó: IMDB

A film azzal kezd, hogy Morris börtönbe vonul. Már az első filmkockák tükrözik az Alcatraz elképesztő biztonsági rendszerét. Az anyaszült meztelen rabnak még az orrlukaiba is bevilágítanak, nincs-e nála valami, majd a még mindig pucér férfit bevezetik apró zárkájába. Farkastörvények uralkodnak, aki rendet bont, azt keményen megbüntetik, de a mozi nem erre alapoz. A fókusz végig a menekülésen van: gondosan megtervezett szökés, amely csak csapatmunkával jöhet létre, és minden egyes momentuma a lebukás veszélyét hordozza magában. Végül a kanál-körömcsipesz kombóval kikapart fal, a papírmasé fejek a borbélytól összeszedett hajjal, az esőkabátból készült mentőmellények és a figyelőlánc meghozza a gyümölcsét: 3 rab szökik meg az Alcatrazból. Kérdés, hogy túlélték-e... (50 évvel később az FBI levelet kap. Feladó: Frank Morris.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában