Nemes Csaba, egy évtized összefoglalása

2019.11.11. 18:00

A festmények mellett rajzok, linómetszetek és videómunkák is a Helyi érték kínálatában

A múlt héten pénteken este mutatkozott be a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI) Nemes Csaba festőművész önálló kiállítása.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A megnyitón Zsinka Gabriella, az intézmény művészeti vezetője felidézte: több mint egy évvel ezelőtt keresték meg a nemzetközi színtéren is ismert és elismert alkotót egy dunaújvárosi, átfogó tárlat ötletével. Miután Nemes igent mondott a felkérésre, intenzív munka kezdődött, amelynek eredménye az a hiánypótló, főként az elmúlt évtized festészeti anyagára fókuszáló kiállítás, amely egészen december 20-ig várja az érdeklődőket. Zsinka kiemelte, Nemes Csaba Helyi érték című tárlata remekül illeszkedik a KMI 2019-es évi tematikájába, amelynek célja a saját közeg(ünk) mélyebb vizsgálata, körüljárása.

Ez évben e gondolat mentén volt látható a D-Terv című kollektív kiállítás, amelyen a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának tagjai mutatták be, ők miként látják Dunaújváros, az itt élő közösséget. Tavasszal immáron 14. alkalommal jelentkezett az Acélszobrász Alkotótelep, majd ott készült munkákból létrejött tárlat, majd a Goethe Intézettel közös munka, valamint a legutóbbi, Várnai Gyula, Keserue Zsolt, Kaszás Tamás alkotásait felvonultató Otthon jó című kiállítás.

– Nemes Csaba tárlata ezen izgalmas sorozat megkoronázása, amely kitüntetett pillanat, különleges esemény a Kortárs életében – fogalmazott Zsinka Gabriella.

Nemes festményeit, rajzait, linómetszeteit és videómunkáit Mélyi József művészettörténész ajánlotta a népes közönség figyelmébe a pénteki nyitányon.SzSz

Lenyomatok

„Műveiben a valóság lenyomatának létrehozására törekszik, annak értelmezését azonban a nézőre bízza.

Az őt körülvevő társadalmi közegen túl munkáiban rendszeresen visszatérő téma a történelmi múlt, és személyes múltja, amelyet hasonló módon, tárgyszerű emlékek felidézése és bemutatása révén közelít meg.” – így írt Nemes Csaba alkotómunkájáról és műveiről Pepper Art Project.

(forrás: tiszatajonline.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában