kutyás rap

2019.10.13. 11:30

Gyere pajti lemegyünk

R2PD azaz Nagy Zoltán, a dunaújvárosi rapper formabontó módon nem a társadalmi, emberi problémákról, hanem a kutyáiról írt egy jó kis számot.

duol.hu

- Mióta rappelsz és mit lehet tudni rólad?

- Hmm… Hogy mikor is kezdtem el ezt az egészet?! Ha jól emlékszem az idei a tizedik évem, akarom mondani „évünk”. Ez egy szerelem! Lehet közhelyesen hangzik, de aki érzi, az tudja. Amikor a gondolataid szavakban rímekben, majd mondatokban látod a papíron, az egy tök jó érzés. Tudod miért? Mert az te vagy!

Törzsgyökeres dunaújvárosi vagyok, immár 31 éve. Itt nőttem fel a békevárosrészben és jelenleg is itt élek a párommal és a kutyákkal. Mióta befejeztem az iskolát azóta én is, mint olyan sokan a vasgyár aktív dolgozója vagyok karbantartó gépészként, már több mint tizenegy éve.

- Nem találkoztam még olyan számmal, ahol a kutyás életről írtak volna rap számot. Hogyan jött az ötlet?

- Haha! A kérdésedben benne van a válasz is. „A kutyás élet”. Ez egy életforma. Vele kelsz vele fekszel, ha beteg, feszült vagy és ideges. Ha boldog vagy veled örül, ha bánatos, hát felvidít!

Teljesen úgy működünk mint egy család. Azt gondoltam, hogy ezzel a dallal köszönetet mondok nekik amiért nap mint nap velünk vannak és a tiszteletemet fejezem ki irántuk.

Sajnos ezt nagyon sokan nem így gondolják. Azt szoktam mondani, hogy egy kutyát nem megvenni kell, nem megszerezni, hanem ki kell érdemelni.

- Mit jelentenek neked a kutyáid?

- A kutyáim a társaim a barátaim és a tanáraim, mint ahogy azt a dalban is hallhatod. Ha valami nem úgy jön össze vagy nem úgy alakul ahogy azt elterveztem, ha felgyülemlik bennem a stressz csak annyit mondok „gyere pajti lemegyünk”. Ilyenkor a telefont otthon hagyom és kizárom a világot. Úti célunk nincs, egyszerűen csak elindulunk és megyünk. A gondolatok ilyenkor letisztulnak és magad mögött hagyod problémákat. Igazi kis terápia.

A kedves szavakért és mondatokért már megérte az egész

- Milyen visszajelzéseket kaptál a számmal kapcsolatban?

- Hogy őszinte legyek csak pozitív reakciókkal találkoztam, amit még most is nehezen hiszek el. Rengetegen írtak, hogy köszönik ezt a dalt, könnyekkel küzdve nézték és hallgatták. Ez valami fantasztikus, ha másért nem is de ezekért a kedves szavakért és mondatokért már megérte az egész.

- Milyen témák foglalkoztatnak még?

- Rengeteg dolog foglalkoztat, amit szeretnék is megvalósítani. Gondolok itt az emberi kapcsolatokra, a környezetünkre, a fogyasztói társadalom problémáira. Szeretnék adni valamit a városnak, alkotni valamit, ami maradandó és értéket képvisel. Úgy gondolom, hogy az Inksane-es fiúk sokunkat inspirálnak valamilyen formában.

R2PD, Nagy Zoltán a kutyás raper
Fotó: Szabó Gábor

- Milyen terveid vannak még?

- Jelenleg egy kislemezen dolgozom, ennek eredménye a Pajti is. Öt – hat számot tervezek az albumra, ami már nagyjából össze is állt. Ezek a dalok leginkább rólam fognak szólni, az életemről és a gondolataimról. Hamarosan leforgatjuk a következő videót az új nótához. Úgy voltam vele hogy még idén befejezzük és kikerül az összes szám viszont valószínű, hogy csúszunk egy kicsit a következő év elejére. Nem sietünk el semmit, szeretnénk, ha a belefektetett időnk és energiánk olyan köntöst kapna, amire azt tudjuk mondani, hogy ebben benne van a szívünk és a lelkünk.

- Kik segítenek a zene és a klip elkészítésében?

- Szeretnék sok sok köszönetet mondani a hanganyag elkészüléséért Lábadi 4tress Ádám barátomnak, aki a stúdiót biztosította (mint megannyiszor). A mix/master az ő keze nyomát viseli. Nem mellesleg egy hatalmas tehetség a fazon. Az alap zene Hanto Beatmaker. Ő egy francia srác, nagyon sok free/nonprofit beatet készít, és baromi jól szólnak. Élet van a zenéiben! A videót egy másik barátom Szabó Gábor (Szike Fotó) készítette. Ő Pálhalmán lakik és volt egy olyan ötlete hogy miért ne mehetnénk ki az egyik focipályára forgatni. Szerencsére gyönyörű kora őszi napunk volt és egy csodás vasárnapi délutánt töltöttünk el ott. Bejártuk a környéket a szántásokat a napraforgó táblákat az erdőket, szóval szuper volt. Nem akartunk semmi extrát csak egy hétköznapi sétát, amerre általában járunk. Így aztán kisétaltunk a vasútra és a közeli erdős terepet vettük célba, hogy kiszakadjunk egy kicsit a beton rengetegből. Egyszóval ez ízig vérig csapat munka volt, ez csak így valósulhatott meg.

Mindez viszont még mindig kevés lett volna ahhoz, hogy ez megvalósuljon. A legnagyobb támogatást a párom adta, aki ösztönzött és hajtott még akkor is, amikor a dolgok nem úgy alakultak, ahogy elterveztük.

Még egyszer nagyon szép köszönöm ezeknek az embereknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában