Az 1959-ben forgatott filmklasszikusra emlékeztek az MMK-ban

2019.10.28. 10:00

A kortalan Kölyök köszöntése

Több nagyjátékfilm forgatási helyszínéül is szolgált Dunaújváros/Sztáliváros, valamint a Dunai Vasmű/ ISD Dunaferr, ám két mozi is akad, amelyet igazán városunkra szabtak. Az egyik az 1959-ben forgatott és bemutatott Kölyök, amelynek 60. évfodulója alkalmából ünnepi vetítést rendeztek múlt héten szombaton délután az MMK színháztermében. (A másik film pedig a Koltai Róbert által jegyzett 2001-ben forgatott Csocsó, avagy éljen május 1-je.)

Szabó Szabolcs

Fotó: filmarchiv.hu

Suplicz Mihály, a Munkásművelődési Központ munkatársa, egyben a Bódy Gábor Filmklub vezetője felvezetésében elmondta, előzetesen úgy vélték, Dunaújvárosban könnyű lesz beszerezni a Kölyök című mozit, ám hosszas keresés után végül Fehérváron találtak egy VHS-kazettán lévő másolatot, ám azt nem lehetett kikölcsönözni. Végül úgy döntöttek, a közszolgálati televízió egyik korábbi vetítését használják.

Suplicz Mihály elmondta, a Sztálinvárosi Hírlap 1959. július 17-én megjelenlt számában arról írt, hogy a Törőcsik Mari által játszott címszereplő, a Kölyök: „...valóban létezett és az alapötlet is az ő sokszor naiv és kusza naplójegyzeteiből született.”

Az ünnepi vetítés – egyfajta hangolásként egy korabeli Filmhíradó-részlettel indult.

Törőcsik Mari, a Kölyök – cseberből vederbe
Fotó: filmarchiv.hu

A Kölyök az épülő vasmű és Sztálinváros frissen épült büszkeségeit vonultatja fel dísz­letként. Egyik erénye, hogy a gyakorta felvillanó leplezetlen propaganda-körítés ellenére is több remek színészi alakítást is láthat a néző. Igazi sztárparádét vonultattak fel az alkotók: a már említett Törőcsik mellett Szabó Gyula, Zenthe Ferenc, Bessenyei Ferenc, Rajz János, Suka Sándor és Szirtes Ádám is Sztálinvárosba költözött a forgatásra. A könnyed vígjáték fordulatai pedig még ma is szórakoztatón hatnak – újvárosi lokálpatriótáknak tele nosztalgiával.

Tíz napon át műsoron a Dózsában

A József Attila Könyvtár honlapján található évfordulós gyűjtés szerint: „A Kölyök című film bemutató díszelőadását október 26-án este hat órakor tartották a Dózsa Filmszínházban.

Az előadást ankét követte, amelyen részt vettek a Kölyök főszereplői. A filmet tíz napig játszották.”

A Szálinvárosi Hírlap így írt a díszbemutatót követően (1959. 10. 27.): „A témájukból adódóan nem volt sem céljuk, sem feladatuk hatalmas társadalmi mondanivalójú filmet írni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában