Koreáig vitték a szokatlan vállalkozást

2019.08.27. 12:00

Eljutott a nemzetközi sikerig az innen indult Monotánc Fesztivál

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház akkori vezetői, Szögi Csaba és Énekes István 2005-ben útjára indított egy Unikális vállalkozást, a Monotánc Fesztivált, amit rögtön bepozicionáltak a karácsony utáni, szilveszter előtti légüres térbe.

Balla Tibor

Már az első évben sikert arattak. Az ötletgazda Énekes és a fesztiváligazgató Szögi a monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg. Azokat az előadásokat sorolták ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szólóelőadások tartoztak a meghívott előadások körébe, van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A MonoDance Seoul egyik magyar fellépője, Góbi Rita Fotó: CEDT

A két nagynevű táncművész távozásával a Monotánc Fesztivál is búcsút intett Dunaújvárosnak, és a fővárosban folytatta útját. Idén már léptéket ugrottak, a magyar–koreai emlékévben első alkalommal rendezték meg a hét végén a koreai társfesztivált, a „MonoDance Seoul”-t Korea fővárosában a Közép-Európa Táncszínház, Pro Progressione Kft. és a Korea Dance Abroad együttműködésében.

Már az első évben sikeres volt

A kezdeti kételkedés ellenére (ami egyébként nem másra, csupán a kissé szokatlan időpontválasztásra vonatkozott) már az első alkalommal is sikert aratott a rendezvény, nem csak a szakma örült az újabb lehetőségnek, de a közönség is tetszéssel fogadta a produkciók nagy részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában