Eszterlánc

2019.08.24. 11:00

A lírától indulva

Sok évvel ezelőtt Istvánt András mutatta be Eszternek a Hogyan tovább alkotótelepek? nemzetközi tanácskozáson.

Szente Tünde

Azóta figyelemmel kísérik egymás életének alakulását. Amikor létrehozták Istvánék Olaszliszkán a Kossuth-ház melletti öreg házban a Kelet-Európai Modern Képtárat, annak udvarán a szoborparkot, annyira megtetszett Eszternek az ötlet, hogy elhatározta, ő is kezd valamit a családi örökségként megtartott 100 éves mezőföldi parasztházzal. Hamarosan rá is talált a saját útjára, ő az irodalom felé vette az irányt, egy kis csillagászattal kitágítva az univerzumot. Az általa megálmodott alkotóház évek óta befogadja a közeli és távoli vidék irodalomkedvelőit, irodalomművelőit, irodalomszervezőit.

Már nagyon várja a következő találkozást Istvánnal, aki a születésnapját a szülőfalujában, Vináron nem is akárhogyan ünnepli: „A lírai absztrakttól a geometriáig” címmel állít ki közösen barátaival. Az általa rendezett kiállítással emlékezik mesterére, a 115 éve született A. Tóth Sándor festő- és bábművészre, a 90 éve született Éri István archeológusra, a 100 éve elhunyt Ady Endre költőre, a 160 éve született Bánki Donát mérnök géniuszra, a 100 éve alapított Bauhaus művészeti iskolára.

Ez annyira jellemző Istvánra. Bárminek a szervezésébe kezd, abból indul ki, hogy minden mindennel összefügg, a történések egymásra hatnak, és semmi sem hiábavaló. A világ számára geometriai alakzatok halmaza, amelyeknek eltérő formái egymással áthatásba kerülnek. Mozgósító erővel bír, országhatáron belül és túl, kontinensen belül és túl, adott helyre koncentrálja az alkotóerőket, megkínálja őket az áthatás élményével.

Utánanézett Eszter, kik voltak a mesterei Istvánnak, kik formálták gondolkodását. E. Tóth Sándor indította el a művészpályán, Éri Istvánnak köszönhetően került a Központi Restaurátor Műhely élére Veszprémben. Előbbi Rimaszombaton született 1904-ben, Párizsban a Blattner Géza vezette Arc-en-Ciel (magyarul Szivárvány) Bábszínház tagja, tervező művésze lett. Pápán rajztanár, művészettörténet tanár, 70 éve hozta létre a Pápai KÖR képzőművész stúdiót, a vizuális nevelés műhelyét. Éri István archeológus 1929-ben született Pécsett. A Veszprém Megyei Múzeumigazgatóság első igazgatója, a Pulszky Társaság és a Tájak Korok Múzeumok honismereti mozgalom alapítója. A Bauhaus István számára több mint iskola, több mint műhely, több mint művészeti közösség, mindent együtt véve, az élet átfogó esztétikai reformja.

Eszternek is közeledik a születésnapja. Már ott motoszkál a fejében, hogy a megszokottól eltérően ünnepeljen: ne róla szóljon az ünnep, hanem azokról, akiket szeret. Családján és barátain túl szóljon a hazai és világirodalom kiválóságairól, az általuk megformált karakterekről. Ibsen Nórájáról, Gustave Flaubert Bovárynéjáról, Gerlóczy Márton Mikecs Annájáról…

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában