jó ide tartozni

2019.06.20. 10:00

Értékőrzés minden apró részletben Pusztaszabolcson

Ha van civil szervezet, amely szüntelenül munkálkodik, akkor a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány az.

Sági Zoltán/FEOL

Alapító tagja, Czöndör Mihályné, Kati néni minden találkozáskor ragyogó tekintettel, lelkesülten mesél az éppen aktuális, soron következő feladatáról – már a lelkesültség átadását illetően sem minden tehetség nélkül. Nemrégiben Perkátán, a Cselekvő közösségek projekt workshopján nyújtott át két újabb kiadványt, amelyek az alapítvány legutóbbi aktivitásának írásos dokumentumait tartalmazták. A Játék és Értékek címet viselő, mézszín borítójú kötet a Pusztaszabolcs Anno sorozat 29. darabja, ám az alapítvány 22 éves történetének 44. kötete. A Pusztaszabolcsi Színezd ki! nagyalakú, zöld kifestője pedig a Pusztaszabolcs Anno 30-ikja, így az összesítésben értelemszerűen a 45. A Játék az értékekkel kiadvány társszerzője Bartókné Piller Magdolna volt, a település értékeit a színező könyvbe Nyári Melinda grafikus rajzolta meg, írja a feol.hu.

A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány közösséget jelent – azaz közösségeket ér el, talál meg vagy hoz létre a település értékőri feladatait is immár 10 esztendeje felvállalva. Kati néni pedig szervez és vallja: „A település kisebb nagyobb közösségéhez tartozni, ott tevékenykedni nagyon jó dolog” – de hozzáteszi: „Ugyanakkor jó érzés hasonló gondolkodású emberek, hasonló témájú munkájába betekinteni”. Ennek jegyében tartják a kapcsolatot a pusztaszabolcsi hagyományőrzők a környező települések és az ország különböző részein tevékenykedő hasonló érdeklődésű szervezetekkel és személyekkel, de ha már kultúra, akkor éppenséggel a kertkultúra terén is.

A Játék az értékekkel konferencián a helybeli értékőrökkel
Fotó: Alapítvány

„Május végén a pusztaszabolcsi kertesek egy csoportja a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület 12 tagjával találkozott, hogy bemutassák a Magyarország Legszebb Konyhakertje mozgalom főbb teendőit”. A vendégek Bökényi Margit és Kerepesi Vince országos díjat nyert, valamint Papacsek György zsűri tag kertjeit csodálhatták meg. Időközben a viszontlátogatás is megtörtént. Június 15-én, szombaton a fehérvári Feketehegy-Szárazrét kertbarátjai fogadták a pusztaszabolcsiakat a Borsófesztivál alkalmából, amikor is borsószem nem maradt szárazon, mármint Sztupa Gergely borsógulyásában, amivel közönségdíjat és második helyezést értek el a főzőversenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában