útirányok

2019.06.03. 17:30

Egyedülálló könyv jelent meg pszichológiai témában

Egy újszerű személettel rendelkező kötettel gazdagodott a magyar kiadású pszichológiai könyvek tárháza a közelmúltban.

Varga Zsófi

rhdr

A Klinikai szakpszichológia a gyakorlatban – Útirányok című kötet nem csak a témája miatt különleges, hanem azért is, mert a dunaújvárosi kötődésű Koday Zsuzsanna is írt egy fejeztet benne Börtönpszichológia, avagy ami „szabad szemmel” láthatatlan címmel. A tanulmánykötet szerzői a Pécsi Tudományegyetem klinikai szakpszichológus szakképzésének 2017-ben végzett évfolyama: Hajduska-Dér Noémi, Janovics Ferenc, Kapitány Eszter, Kapitány-Fövény Máté, Koday Zsuzsanna, Koncz Zsuzsa, Krausz Csilla, Molnár Emese, Németh-Rácz Kata, Pintér Eszter, Tóth-Ádám Kinga, Vadász Piroska, Vagdalt Eszter, Varga S. Katalin, Varga Zsófia Katalin, Wiesenberg Katalin. Tanáruk és Zsuzsa értékelte a közös munkát, ami ebben a remek könyvben öltött testet.

Dr. Hoyer Mária, klinikai és addiktológiai szakpszichológus, egyetemi docens: Ez a könyv azért különleges, mert hasonló címmel, 20-30 éve jelentek meg kötetek, melyek mindig keresztmetszeti képet adnak az akkori klinikai pszichológia helyzetéről, a legfontosabb szakmai kérdésekről. Nagyon jól össze lehet vetni a nagy elődök hasonló témájú és című műveivel, hogy hova halad a klinikai pszichológia. Ahogy a társadalom, a társadalmi együttélés változik, mint csoportszinten, mint a párkapcsolatokban, családokban, az egyének életében, úgy formálódik a pszichológia horizontja is. Az újonnan, egyetemet végzett szakemberek ezt nagyon jól látják, erre érzékenyek és reagálnak is rá. Aki 30-40 éve klinikus és pszichiátriai betegekkel dolgozik, őt már lehet, hogy viszi az a nagy tapasztalat, szerzett tudás és rutin, de nem feltétlenül érzékeny arra, hogy a régi kategóriákba belefér az adott betegség. Az új generáció viszont nagyon jól látja.

Szép számmal érkeztek érdeklődők a bemutatóra, itt éppen Dr. Hoyer Mária előadását hallgatják
Fotók: Varga Zsófi

Ez a könyv jól tükrözi ezt a szemléletet is, hogy a klinikum nem csak egy pszichiátriai osztályon van, vagy egy ideggondozóban, hanem egy börtönben, egy iskolában, magánszektorban, vagy egy alapvető emberi viselkedés is lehet nagyon komoly baj, ha szexuális viselkedési zavarokról van szó. Az iskolákban egyre nagyobb problémák vannak, hogyan látja ezt egy iskolában dolgozó gyermekklinikus. Nem a klasszikus helyeken zajlik már a klinikai pszichológia, hanem gyakorlatilag bárhol. Nagyon nagy bátorságra vall, hiszen ezek a frissen végzett szakemberek olyanok, mint a kereszteslovagok, felöltik a páncélt és egyedül elindulnak a világba és ebben az esetben van bőven kockázat, nehézség. Úgy gondolom, hogy nekünk tanároknak, képzőknek ez a dolgunk, hogy kísérjük a szakmai kibontakozásukat, amit én nagyon nagy örömmel vállaltam.

Koday Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus: A fejezet megírásában arra törekedtem, hogy megmutassam ilyen is az a rendszer, amiben dolgozok, munkámat segítette Dr. Boros János, aki lektorálta az írásomat. Amikor a pszichológus bekerül ebbe a nagyon zárt világba, akkor sokrétűen kell alkalmazkodnia, nem csak a saját identitását és a saját szerepét keresi, nagyon sok esetben egy pályakezdő pszichológus a büntetés-végrehajtásban, hanem az alkalmazkodásokat, az utakat, az útirányokat a felügyelő kollégákhoz, reintegrációs tisztekhez, az egészségügyi szakterülethez, ami a bv.-ben egy még inkább hierarchikus, hiszen egy katonai szervezetben dolgozunk, ahol nagyon erős kereteket adnak. Azt gondolom, hogy sokakat érdekel ez a világ és igyekeztem ebből minél többet bemutatni, azokról az utakról, ahogy meg lehet oldani ezeket a szerepkonfliktusokat.

Koday Zsuzsanna fejezetét azzal a céllal írja, hogy segítse büntetés-végrehajtásban dolgozó pszichológusok munkáját a terepen

Jómagam is klinikussá váltam ebben a rendszerben. Ez a csapat, akikkel együtt írtam a könyvet adott nekem egy nagyon erős szupervíziós hátteret, a kötetben az esetbemutatásban komoly fordulatot jelentett az esetkezelésben az, hogy bemutattam egy esetmegbeszélő szemináriumon. A büntetés-végrehajtásban nem dolgozik a hagyományos értelemben véve csapatban a pszichológus. Az a célja az általam írt fejezetnek, hogy segítse a pályakezdőket a terepen, intézetben, mert nagyon egyedül lehet maradni a különböző kérdésekkel. A börtönpszichológia csak egy a számos érdekfeszítő és gyakorlatiasan bemutatott útirány közül, olvasásra ajánljuk pszichológusoknak, hallgatóknak és érdeklődő laikusoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában