múltról és a jelenről is beszél

2019.05.19. 11:00

Egy visszabintangolt alkotó munkái a Bartók aulában

A múlt héten mutatkozott be a Bartók aulagalériájában Éri Jenő grafikus-festő friss és ropogós önálló kiállítása, részben Bartók zenéjére hangolva.

Szabó Szabolcs

Még mielőtt ráfordulnánk a friss kiállításra, érdemes felidézni az elmúlt időket. Jelesül, 2007 februárjának elején járunk:

„Érzékeljük, hogyan járja be a számára szűk határok közé szorított teret a cintányér, hogyan szabadulnak el az energiák egy-egy jókor elhelyezett, jól irányzott ütés után. Nem csak egyszerű leképezések ezek. Éri Jenőnek sikerült megfogni a hangszer lényegét is. Ilyet csak lélekből, a hangszer iránti elkötelezettségből, szeretetből lehet. Ifj. Koffán Károly és Birkás István egykori tanítványa a muzsikát varázsolja a Bartók kamaraszínház aulájába. A zene és a hangulat tetten érhető még egészen a hónap végéig.” – írta anno lapunk, és a múlt csütörtöki megnyitón éppen azon méláztunk a helyi erőkkel – azaz a dunaújvárosi művészeti szcéna éppen megjelent képviselőivel –, hogy Éri Jenő nem sokat, sőt semmit nem vesztett a fent emlegetett ütemérzékéből. Sőt, pontosabb, erősebb és jobb lett.

Természetesen klasszikus zene szólt a megnyitón Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A múlt héten csütörtökön megnyílt tárlatot a sokat tapasztalt galerista-mecénás Ordas István ajánlotta a megjelentek figyelmébe:

– Először is szeretném bejelenteni, hogy Éri Jenő festőművész, kiállító barátunk Budapestről végérvényesen hazaköltözött Dunaújvárosba. Azt tudni kell, hogy Jenő hatéves koráig Zalaegerszegen élt, majd onnan érkezett a születő Újvárosba, majd tanulmányai miatt innen is elköltözött Budapestre, azaz sorsává vált az elbitangolás.” – fogalmazott Ordas István, aki azért bőven kifejtette, milyen ellenállásokkal kellett szembeszállnia Éri Jenőnek az utóbbi évtizedekben. Pedig, a tehetséges, egyetemet végzett grafikus sokat próbálkozott... Ám remélhetően e valóban sokszínű és élvezetes kiállítás bizonyítja, hogy Éri Jenőnek ott a helye a dunaújvárosi képzőművészet nagykönyvében.

Éri munkái egyben felkavaróak és elgondolkodtatóak

A tárlat megnyitóján, miközben Ordas István szorgosan szavalta sorait, körbenéztem. Éri Jenőt, aki mindig kissé cinikusan látta a világot, most látni véltem meghatódni. Visszabitangolt az elbitangolt? Meglehet. Tegyenek egy könnyed próbát a Bartók aulában – még van rá bő három hetük. A belépés díjmentes, és szigorúan ajánlott.

A „Hármak” – Rohonczi ROHO István szervező, Éri Jenő kiállító képzőművész és Ordas István kultúramentő mecénás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában