Helyi kultúra

2019.04.03. 17:00

Igényes képes kiadvány Dunaújváros sporttéletéről

A József Attila Könyvtár Képek Dunaújváros sportéletéből: Válogatás a József Attila Könyvtár sportfotóiból: 1950-2002 címmel sporttörténeti képes album kiadására vállalkozott.

duol.hu

A kiadvány megjelentetésére Dunaújváros Megyei Jogú Város 2018. évi közművelődési pályázata biztosította a pénzügyi forrást. A sporttörténeti album képanyagát a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE archív fotóinak digitalizálásával a József Attila Könyvtár képtárába került gazdag sportfotó-gyűjtemény szolgáltatta. A képeskönyv ebből a kincsestárból kívánt megjelentetni egy válogatást, „sok szemléletes kép- kevés szöveg” mottóval...

A kötetbe választott fotók alapján az 1950-es évektől 2002-ig követhető nyomon a város sportéletének alakulása. Az anyaggyűjtés tizenöt sportágra kiterjedően történt. Szándékunk volt, hogy azokat a sportágakat is megmutassuk, amire már csak az idősebb városlakók emlékezhetnek. (műkorcsolya, sárkányrepülés...) A könyv fejezetei képeken keresztül mutatják be egy-egy sportág történetét: felidézik a fontos eseményeket, kiemelkedő sportvezetőket, edzőket, a legeredményesebb sportolókat – az olimpiai keret tagjait, a nemzetközi versenyek, Európa-bajnokságok, világbajnokságok helyezettjeit.

Tizenhat interjú szerepel a kötetben, melyben sportáganként egy-egy kiválasztott sportoló, edző, sportvezető vall sportolói pályájáról, dunaújvárosi sikereiről, további életútjáról. A kiadvány törzsanyagát helyenként korabeli sajtóban megjelent cikkek egészítik ki.

A Képek Dunaújváros sportéletéből című kiadvány

önköltségi áron, 5000 Ft-ért megvásárolható a József Attila Könyvtárban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában